StatCounter

joi, 23 ianuarie 2014

Apariție editorială: Dan C. Mihăilescu, Castelul, biblioteca, puşcăria. Trei vămi ale feminităţii exemplare

„Feminitatea încoronată, nobleţea superb, infantil sau parşiv alintată... Sensibilitate, senzualitate, instinct şi educaţie, deghizament, arta disimulării, one-woman show cu efecte invariabil seducătoare.
Feminitatea ultragiată, a cărei naturală, inocentă vulnerabilitate se vede călcată în copitele unei istorii bestiale, trecând umilitor din avuţie, adică din confortul domestic al gospodăriei ţărăneşti, sau din efervescenţa saloanelor culturale, în animalitatea carcerei, mizeria interogatoriilor şi duhorile dormitoarelor colective.

Apariție editorială: Leonidas Donskis, Forme ale urii. Imaginația bântuită a filosofiei și literaturii moderne

„Ura nu este nici pe departe un subiect plăcut. Este un fenomen destul de tulburător, a cărui analiză nu promite autorului relaxarea nici înainte, nici după lansarea cărții. Am analizat ura ca pe ceva ce umblă tot timpul deghizat, pentru că ura nu se revelează niciodată – dimpotrivă, tinde să se camufleze în critică, obiectivitate intelectuală, judecată liberă de valori, neutralitate, patriotism sau preocupare civică. Nici o ideologie modernă, fie ea conservatoare, liberală sau socialistă, nu a scăpat atingerii ei. Ura nu poate fi redusă la psihologie și psihiatrie, din moment ce poate fi găzduită de ideologii politice, teorii filozofice, literatură sau practici pedagogice.

Apariție editorială: Mihail Gorbaciov, Amintiri. Viaţa mea înainte şi după Perestroika

„Indiferent de ceea ce ar putea spune acum despre perestroika oponenţii şi criticii ei, a fost o perioadă uimitoare... Am deschis un drum pe care se putea merge mai departe. Am făcut ceea ce trebuia făcut: am dat oamenilor libertate, transparenţă, pluralism politic, democraţie. I-am făcut liberi!” (Mihail Gorbaciov)
În primăvara lui 1985, Mihail Gorbaciov, abia ales secretar general al Partidului Comunist al URSS, începea un proces de reformare a întregului sistem economic și politic sovietic. Ceea ce avea să devină cunoscut drept perestroika („reconstrucție”) a durat doar șase ani, până în decembrie 1991, când Gorbaciov și-a dat demisia din funcția de președinte al URSS.

Apariție editorială: Frederick Kempe, Berlin 1961. Kennedy, Hruşciov şi cel mai periculos loc din lume

„Berlinul este cel mai periculos loc din lume. URSS doreşte să realizeze o operaţie asupra acestui punct sensibil, să elimine acest ghimpe, acest ulcer.” Asta declara Nikita Hruşciov la summitul de la Viena din iunie 1961. După numai două luni, în august 1961, se ridica Zidul care avea să împartă orașul în două timp de aproape trei decenii.
Bazată pe dosarele de curând desecretizate de administrația americană, Berlin 1961 este o lectură fascinantă pentru cei care doresc să afle mai multe despre importanța Zidului Berlinului în confruntarea dintre Est și Vest și despre principalii actori de pe scena politică a lumii care au jucat un rol esențial în acele momente cruciale.