StatCounter

miercuri, 9 noiembrie 2011

Conferinţă - 20 de ani de la prăbuşirea Imperiului Sovietic - „Lecţii” în retrospectivă

   Evenimentul este organizat de Universitatea Europei de Sud-Est „Lumina”, Facultatea de Ştiinţe Politice - SNSPA, Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului şi va avea loc în 21 noiembrie 2011, între orele 9.30 - 14. 30 la sediul Universităţii Lumina (Şoseaua Colentina nr. 64B, sector 2, Bucureşti).

Lansare de carte: Politica pronatalistă a regimului Ceauşescu. Instituţii şi practici

Sâmbătă, 26 noiembrie, ora 12.30, la standul Editurii Polirom din cadrul Târgului internaţional Gaudeamus - carte de învăţătură 2011 va avea loc lansarea cărţii: Politica pronatalistă a regimului Ceauşescu. Instituţii şi practici, Luciana M. Jinga, Florin Soare (coord.), Corina Doboş, Cristina Roman.
La eveniment vor lua cuvântul: Mihaela Miroiu şi Bogdan Iacob.

Ion Xenofontov, „Războiul sovieto-afghan (1979-1989). Studiu de istorie verbală. Percepţii. Documente”

Lucrarea îşi propune să prezinte un moment istoric important al secolului XX – războiul sovieto-afghan (1979-1989) – să scoată din anonimat o parte din actorii acestuia (combatanţii din Republica Moldova), şi să amplaseze în procesul ştiinţific aceste „arhive vii” autentice.
Lucrarea înglobează un bogat material statistic, documentar, demonstrativ, bibliografic, dar apreciez că este remarcabilă mai ales prin faptul că utilizează o serie de mărturii ale foştilor combatanţi. Practic, prin corelarea tuturor acestor surse, Ion Xenofontov reuşeşte să ofere o imagine aparte a intervenţiei sovietice din Afghanistan, cel mai îndelungat război din istoria Uniunii Sovietice.
Autorul se află la a doua lucrare despre acest subiect, după monografia „Războiul din Afganistan (1979-1989) în memoria participanţilor din Republica Moldova. Realitate istorică şi imaginar social”, apărută la Editura Lumen în 2010.
Cartea este adresată atât specialiştilor preocupaţi de istoria Uniunii Sovietice, de istoria mentalităţilor, de istorie orală sau de istorie militară, cât şi publicului larg, interesat de istoria recentă.
Cartea poate fi achiziţionată şi de pe site-ul Editurii Lumen. 
Pentru cei interesaţi redau mai jos cuprinsul cărţii:

In memoriam Arhiepiscop Ioan Ploscaru - 100 de ani de la naştere

Săptămâna filmului maghiar

În perioada 14-20 noiembrie 2011, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, împreună cu Centrul Cultural al Republicii Ungare la Bucureşti organizează a cincea ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar.
Evenimentul va avea loc la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Studioul Horia Bernea (Noul Cinematograf al Regizorului Român, cu intrarea prin str. Monetăriei nr. 3).
Filmele vor fi subtitrate în limba română iar intrarea la proiecţii va fi liberă.
Informaţii preluate de pe site-ul MŢR.
În program sunt şi filme care au ca subiect regimurile totalitare. Pentru cei interesaţi redau mai jos programul detaliat.

„Arc peste timp: Destine în oglindă - Imre Nagy şi Lucreţiu Pătrăşcanu”

Evenimentul îşi propune o rememorare a impactului pe care personalităţile lui Lucreţiu Pătrăşcanu şi Imre Nagy, doi oameni politici contemporani, disidenţi ai comunismului pe care istoria i-a adus împreună la Snagov le-au adus localităţii Snagov.
Biografia celor doi oameni politici este până la un punct oarecum similară, în contextul unei Europe măcinată de partide şi curente politice antagonice şi în dispută. În România se ştiu puţine lucruri despre biografiile celor doi oameni politici, aceştia fiind reabilitaţi după 1989 când Cortina de Fier a fost anihilată şi multe adevăruri istorice au ieşit la lumină.
Evenimentul este organizat de Fundaţia Snagov la Liceul Mihail Kogalniceanu din Snagov, în 17 noiembrie 2011 începând cu ora 12.
Organizatorii anunţă că un autocar cu 40 de locuri va pleca la ora 10:00 de la Piaţa Victoriei (gura de metrou dinspre statuia Aviatorilor) şi revine în acelaşi loc la 16:00.  
Locurile în autocar fiind limitate, cei interesaţi sunt rugaţi să confirme participarea până vineri, 11-noiembrie. De asemenea, şi cei care vor folosi mijloace de transport proprii sunt rugati să îşi anunţe din timp participarea, pentru ca organizatorii să poată asigura logistica evenimentului (scaune, mape cu materiale etc). 
     Mai multe detalii despre eveniment şi programul detaliat pot fi găsite pe site-ul Fundaţiei Snagov.

Felix I. Rodriguez, John Weisman, Luptătorul din umbră: un agent CIA şi bătaliile sale secrete

A apărut la editura Polirom volumul Luptătorul din umbră: un agent CIA şi bătaliile sale secrete

Autorii cărţii sunt John Weisman (jurnalist) şi Felix I. Rodriguez (fost agent CIA).
„Felix I. Rodriguez a emigrat din Cuba natală împreună cu familia, în urma venirii la putere a lui Fidel Castro. Ajuns în Statele Unite, a devenit agent CIA şi a participat la multe dintre evenimentele politice cheie din perioada 1960-1980, de la invazia din Golful Porcilor până la afacerea Iran-Contra. Acest volum autobiografic surprinde idealismul şi fervoarea anticomunistă de la începutul anilor 1960 şi descrie operaţiunile de spionaj desfăşurate de Rodriguez în America Latină şi Vietnam, cu accent pe acţiunile care au dus la capturarea şi executarea lui Che Guevara în Bolivia.”
Felix I. Rodriguez a fost şi în România în martie 2009 şi vizita lui a stârnit dezbateri aprinse despre rolul unui agent secret şi dacă implicarea sa în executarea lui Che Guevara îl face un „erou al forţelor binelui” sau un asasin. Discuţiile de acum doi ani mă determină să cred că şi această carte va stârni dezbateri aprinse.
    Volumul poate fi achiziţionat de pe site-ul Editurii Polirom.

Revista Militară, nr. 1 (4) / 2011

Pentru cei intereasaţi de studii de securitate şi apărare, a apărut nr. 1 (4) / 2011 din Revista Militară, editată de Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”, Chişinău, Republica Moldova.
Revista poate fi consultată şi online.
     Redau mai jos cuprinsul revistei.