StatCounter

luni, 29 aprilie 2013

Expoziție de fotografie: „Cernobâl: după 27 de ani”


La șase ani după catastrofa de la Centrala Atomică de la Cernobâl, o echipă de oameni de știință de la Institutul de Etnografie din cadrul Academiei Naționale de Științe din Lvov a început o cercetare complexă, pe teritoriile contaminate radioactiv. În 1994, muzeografii au început să studieze sistematic zona. Participanții la expediții au identificat zeci de mii de artefacte etnografice, de artă și istorice, care caracterizează viața și tradițiile locuitorilor din raioanele Cernobâl, Ivankivsk și Polissia, din regiunea Kiev, și din raioanele Ovrutk, Malynsk, Narodytk, din regiunea Jitomir, de la sfârșitul secolului al XIX-lea și până în momentul catastrofei.
Fotografiile prezentate în expoziție au fost realizate în perioada 1994-1999 și mărturisesc urmările fatale ale catastrofei nucleare: satele distruse și înmormântate, fântânile moarte, ferestrele oarbe ale caselor părăsite, locuințele jefuite și cuptoarele rămase de la casele arse, deasupra cărora se înalță, fantomatic, sarcofagul celui de-al patrulea reactor de la Cernobâl.
Expoziția va fi deschisă în perioada 29 aprilie - 12 mai 2013 în Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

Dezbatere „Rolul ADN-ului in identificarea victimelor regimurilor totalitare”

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel” (INSHR-EW), îi invită pe cei interesați la dezbaterea „Rolul ADN-ului in identificarea victimelor regimurilor totalitare”. Manifestarea este organizată cu sprijinul National Geographic România. La eveniment vor participa dr. Alexandru Florian, dr. Andrei Muraru, conf. univ. dr. Dan Voinea, dr. Marius Oprea, Elisabeth Ungureanu, dr. Ligia Bărbării, dr. Cristian Bogdan Iancu, alături de experți criminaliști.
În cadrul dezbaterii, conferențiarii vor descrie și analiza cazurile de investigații arheologice în care s-a folosit analiza ADN, precum și posibile utilizări ale tehnicilor de identificare pe baza analizei comparative a acidului dezoxiribonucleic în identificarea victimelor descoperite în urma proiectelor de arheologie forensică derulate de IICCMER și INSHR-EW.
Evenimentul va avea loc miercuri, 8 mai 2013, ora 11.00, la sediul Bibliotecii Naționale a României (Bd. Unirii nr. 22). Intrarea este liberă!