StatCounter

miercuri, 18 august 2010

David Kideckel, România postsocialistă. Munca, trupul şi cultura clasei muncitoare


Un studiu inedit dedicat declinului clasei muncitoare în perioada post-comunistă a apărut foarte recent la Editura Polirom.
Lucrarea are la bază o cercetare desfăşurată de profesorul David Kideckel în perioada 1999-2002 în Valea Jiului şi Făgăraş. Mărturiile utilizate aparţin unor foşti mineri şi muncitori din cele două zone, şi arată agonia clasei muncitoare româneşti în anii ’90.

„Beneficiar al unui statut social dramatic diminuat, muncitorul trece din rîndurile elitei într-un plan secundar din punct de vedere social. Dacă altădată minerii şi muncitorii reprezentau elita forţei de muncă româneşti şi se bucurau de numeroase privilegii, astăzi abia dacă sînt menţionaţi în lucrările privind transformările postsocialiste. Volumul tratează tocmai declinul acestor grupuri sociale după 1989, în cei mai grei ani de după regimul comunist (1999-2002).”

În 2002, ca o continuare a acestui proiect, împreună cu Alin Rus, a demarat şi munca la un film documentar „Zilele minerilor. Viaţa şi moartea culturii clasei muncitoare.”

David A. Kideckel este profesor de antropologie culturală şi aplicată la Central Connecticut State University din New Britain, SUA. A fost preşedinte al Society for the Anthropology of Europe şi consultant pentru organizaţii internaţionale implicate în urmărirea transformărilor din Europa Centrală şi de Est. Este un bun cunoscător al realităţilor româneşti, efectuând cercetări privind colectivizarea agriculturii în Ţara Făgăraşului încă din anii ’70. O parte din rezultatele acestor cercetări au fost publicate în lucrarea Colectivism şi singurătate în satele româneşti, apărută în 2006, la Editura Polirom.
Comenzi la: http://www.polirom.ro/catalog/carte/romania-postsocialista-munca-trupul-si-cultura-clasei-muncitoar-3850/