Caravana Cinematografică constituie un proiect educaţional de analiză a fenomenului totalitar şi a culturii şi civilizaţiei în timpul regimurilor comuniste prin intermediul cinematografiei. În acest sens, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc îşi propune colaborarea cu licee prestigioase din diferite oraşe ale ţării în vederea unor proiecţii de filme, prezentate de către o persoană calificată din cadrul Institutului. Aceste vizionări vor include un film românesc şi un film străin care să reflecte o temă care ulterior va constitui obiect de dezbatere în cadrul unei mese rotunde între unul dintre profesorii de istorie ai liceului, reprezentantul IICCMER, invitaţii desemnaţi de Institut şi publicul constituit din elevii de liceu. Acest demers vine să asigure o mai bună înţelegere a ceea ce a reprezentat comunismul pentru secolul XX în cadrul fenomenului totalitar, a acelei părţi de istorie a României care a fost grav distorsionată ideologic prin intermediul propagandei cu schimbarea semnificaţiei evenimentelor.
Caravana Cinematografică se constituie ca un complement al manualului de „Istorie a comunismului din România” şi urmăreşte edificarea spiritului civic, a reflexului etic şi evaluarea şi chestionarea cu instrumente moderne şi pe baza dialogului, a unei părţi din istoria Europei şi a României ca parte integrantă a spaţiului de cultură şi civilizaţie european. IICCMER va pune la dispoziţia liceului o serie de materiale şi instrumente de lucru, precum şi un set de filme care să poată fi vizionate ulterior.
O primă sesiune a acestui proiect se va desfăşura in 2010 (octombrie, noiembrie şi decembrie), pe parcursul a două zile, în următoarele oraşe din ţară: Bucureşti, Iaşi, Cluj, Constanţa, Sibiu.
Detalii despre programul evenimentelor la: http://www.crimelecomunismului.ro/pdf/ro/proiecte_educationale/elevi/program_caravana_cinematografica.pdf