StatCounter

marți, 4 august 2015

Apariție editorial: Simon Sebag Montefiore, Tânărul Stalin


„«Toți tinerii sunt la fel», spunea Stalin, «deci ce rost are să scrii... despre tânărul Stalin?». Și totuși se înșela: el fusese întotdeauna altfel. Tinerețea sa a fost dramatică, aventuroasă și ieșită din comun, cu siguranță mai tumultuoasă decât a lui Lenin sau Troțki. Simon Sebag Montefiore spune povestea fascinantă a unui băiat carismatic și periculos și a carierei lui de revoluționar, bandit, poet romantic, viitor preot, soț și amant pasionat și politician nemilos, care avea să creeze imperiul sovietic după chipul și asemănarea sa. Rezultatul mai multor ani de cercetări ale arhivelor de la Moscova și din Georgia, Tânărul Stalin dezvăluie secretele vieții politice și personale a viitorului conducător al Uniunii Sovietice și a apropiaților săi.”
Volumul a apărut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
Informații preluate de pe site-ul Editurii Polirom, unde cei interesați pot găsi mai multe detalii.

Apariție editorială: Emanuel Copilaș, Națiunea socialistă. Politica identității în epoca de aur


„De-a lungul istoriei, naționalismul a luat o multitudine de forme, de la cel civic, liberal, de inspirație franceză, și cel romantic apărut în spațiul cultural german până la naționalismele de factură comunistă. Volumul prezintă principalele teorii cu privire la naționalism, centrându-se pe analiza naționalismului românesc în perioada comunistă. Se urmărește evoluția acestuia din prima fază a comunismului, când, în timpul conducerii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, încep să fie folosite conceptele de patriotism socialist și națiune socialistă, până în anii regimului Ceaușescu, când se definește național-comunismul pe coordonate ideologice care amintesc mai curând de extrema dreaptă interbelică decât de doctrinele de stânga. Având la bază o bibliografie amplă, cartea este o importantă sursă de informații pentru studenți, profesori și cercetători, dar și pentru publicul larg interesat de istoria comunismului românesc.”
Volumul a apărut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
Informații preluate de pe site-ul Editurii Polirom, unde cei interesați pot găsi mai multe detalii.

Apariție editorială: Vladimir Tismăneanu, Efigii ale unui coșmar istoric


„În Efigii ale unui coşmar istoric, carte gândită ca o galerie a portretelor în clarobscur, în care apar magnații vechiului regim, Vladimir Tismăneanu este interesat de caracterologia epocii totalitare din România de după 1945 şi de felul în care s-a construit eșafodajul puterii și, mai ales, de exponenții ei. Cititorul va găsi, așadar, aici portretele liderilor PCR și ale premierilor comunişti, membri ai formațiunii politice care a monopolizat puterea, îndeosebi după alegerile măsluite din noiembrie 1946. Construind din biografiile liderilor comunişti un original bestiar al vremurilor moderne, Vladimir Tismăneanu explorează şi principalele instituții comuniste, între care, în primul rând, partidul, aparatul de propagandă şi poliția secretă.”
Volumul este coordonat de Marius Stan. Informații preluate de pe site-ul Editurii Humanitas, unde cei interesați pot găsi mai multe detalii.