StatCounter

luni, 23 decembrie 2013

Apariție editorială: Magda Ursache, Comunismul cu rele și rele

Cu o constantă vigoare, Magda Ursache realizează în abundentele d-sale comentarii pe motive literare (şi nu numai) ceea ce tinerii condeieri de azi ocolesc adesea: o analiză obiectivă a trecutului totalitar, cu prelingerile lui, nu puţine şi defel inofensive, în prezentul nostru tulburat inclusiv de efectul lor. Explicaţia interogativă a unei atari prestaţii ar fi anevoie de contrazis: „Cînd Lenin e încă neîngropat şi comunismul ne dă tîrcoale strînse, ca pentru a ne avertiza că nu-i sfîrşit deloc, ba e mai pervers? Utopia otrăvicioasă are mulţi fani, iar puterea critică a individului (…) e slăbită şi de nostalgie şi de criză”. Chiar aşa!

Call for Papers: Nationalist Responses to Economic and Political Crises, Central European University, Budapest, Hungary, 12-14 June, 2014



Conference organized by the Nationalism Studies Program at Central European University (CEU) and the Association for the Study of Nationalities (ASN)
Central European University, Budapest, Hungary, 12-14 June, 2014
***Proposal deadline: January 27, 2014***
Proposals must be submitted to: asn.ceu.2014@gmail.com

Film: Closer to the Moon, regia Nae Caramfil (2013)



„Acțiunea se petrece în vara anului 1959, în București. Într-o dimineață a lunii august, cinci prieteni (tovarăși) mascați și înarmați până în dinți atacă mașina Băncii Naționale și fură toți banii, echivalentul a 1 milion de dolari dar în lei. Un jaf spectaculos în plină zi și trecători care asistă mirați și neputincioși. După o lună de cercetări, Securitatea reușește să-i aresteze pe vinovați. Cei cinci hoți: 4 bărbați și o femeie și sunt toți intelectuali, personaje cu funcții importante în partidul comunist. Cei patru bărbați sunt: cumnatul Ministrului de Interne, un profesor de istorie la Universitate, un astrofizician celebru, un ziarist reputat și un șef al departamentului judiciar din Miliție. Cu toții sunt evrei.”
Informații preluate de pe site-ul Cinemarx.

Apariție editorială: Bogdan Emanuel Răduț (editor), Din istoria creştinilor după Evanghelie. Culegere de documente

„Poate vă întrebaţi de ce era necesară apariţia acestei cărţi sau care ar fi scopul ei? Un răspuns posibil şi corect ar fi pentru că nu există nici una până în prezent. De aceea era necesar un astfel de volum, care să reunească în paginile sale documente care au definit situaţia internă şi externă a creştinilor după Evanghelie în România.