StatCounter

duminică, 27 ianuarie 2013

Lansare de carte: două noi volume din "Enciclopedia regimului comunist"


 Joi, 14 februarie 2013, ora 11, în Aula Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125 va avea loc lansarea volumelor România 1945-1989. Enciclopedia regimului comunist. Represiunea. F-O (coordonator Octavian Roske) și România 1945-1989. Enciclopedia regimului comunist. Instituții de partid, de stat, obștești și cooperatiste (coordonator Dan Cătănuș).
Evenimentul este organizat de Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului.

Sergiu Gherghina, Sergiu Mișcoiu (editori), Miturile politice în România contemporană, Institutul European, 2012


Miturile sunt reinterpretarea realității în modalitatea dorită de creatorii lor originali și au în centru acțiunile, valorile sau caracteristicile unui actor individual sau colectiv. Miturile politice sunt o categorie particulară a miturilor care se axează pe subiecte politice. Acestea pot fi definite drept narațiuni cu încărcătura ideologică ce oferă un înțeles specific trecutului sau prezentului și oferă predicții asupra evenimentelor viitoare considerate valide de un anumit grup (Flood, 2001). Deși miturile politice fac parte din viața cotidiană, nu există o lucrare în limba româna care să examineze sistematic aspectele legate de acestea. Prin urmare, cartea de față dorește să ofere – prin inter­mediul unor abordări teoretice, metodologice și empirice – răspunsuri la întrebări diverse: „Ce sunt miturile politice?”, „Cum se manifestă ele?”, „Care sunt cauzele apariției lor?”, „Ce consecințe produc?”. În acest sens, editorii au colectat contribuții care combină ideea generală a miturilor politice cu aspecte concrete din societatea românească postcomunistă.
Volumul nu se limitează la anumite perspective sau tehnici de analiză, ci își propune reunirea unor contribuții din mai multe domenii ale științelor sociale. Prin prisma caracterului său multidisciplinar și a limbajului accesibil, cartea se adresează publicului larg românesc dornic să se informeze despre modalitatea în care miturile politice se dezvoltă și despre repercusiunile lor asupra indivizilor. Studenții din științele sociale pot beneficia din plin de pe urma lecturării volumului.
Contributori: Emanuel Copilaș, Gabriela Goudenhooft, Adrian-Paul Iliescu, Alexandra Ionașcu, Adriana Marinescu, Ovidiu Pecican, Doru Pop, Michael Shafir, Sorina Soare, Daniel Șandru, Codrin Tăut.
    Din cuprins:

Claudiu D. Tufiș, Learning Democracy And Market Economy In Post-Communist Romania, Institutul European, 2012


     Volumul (publicat în limba engleză) analizează schimbarea culturii politice în România, de la începutul tranziției până în momentul acceptării României în Uniunea Europeană, folosind date care acoperă o perioadă de 17 ani și care permit identificarea modelelor de cultură politică și explicarea evoluției acestora. Studiul contribuie la literatura de specialitate pe multiple dimensiuni. În primul rând, dacă studiile anterioare au analizat diverse cazuri la un singur moment în timp, acest volum adaugă dimensiunea temporală modului în care înțelegem cultura politică în fostele țări comuniste. În al doilea rând, spre deosebire de majoritatea studiilor existente, în acest volum schimbarea culturii politice este urmărită de-a lungul întregului proces de tranziție, indicând dacă există relații între diferite componente ale culturii politice valide pe perioada întregii tranziții sau dacă acestea sunt dependente de context, caracterizând doar anumite etape ale procesului de tranziție. Nu în ultimul rând, deși România este o țară rar studiată, analiștii aplecându-se, mai degrabă, asupra poveștilor de succes din regiune sau asupra țărilor cu importanță strategică mare, trebuie reamintit că România este un caz reprezentativ pentru grupul țărilor cu o tranziție întârziată și proble­matică, astfel încât studiul de față contribuie la înțelegerea tranzițiilor dificile din Estul Europei.
Din cuprins: