StatCounter

marți, 29 aprilie 2014

Imagini de la exhumarea lui Gheorghe Pașca și Gavrilă Rus, ucişi de Securitate la 5 februarie 1956

În zilele de 28-29 aprilie 2014 a avut loc la Năsăud o acțiune de căutare şi exhumare a lui Gheorghe Paşca şi Gavrilă Rus, ucişi de Securitate la 5 februarie 1956.
Gheorghe Paşca s-a născut la 13 aprilie 1901 în localitatea Săliştea de Sus, jud. Maramureş. Avea ca preocupări principale dogăritul, albinăritul şi mai ales vânătoarea. Treptat, a ajuns la o stare materială relativ prosperă, devenind o persoană cunoscută în zonă.
În vara anului 1946 a intrat în conflict cu autorităţile, ca urmare a refuzului său de a-şi preda puşca de vânătoare cu lunetă, aşa cum erau dispoziţiile legale. S-a refugiat în munți și a stat fugar până la 5 februarie 1956 când a fost împușcat de Securitate în urma unei confruntări.
Gavrilă Rus, s-a născut în 1934 în satului Bichigiu, com. Telciu, jud. Bistriţa-Năsăud. Acesta a dezertat din armată și i s-a alăturat lui Paşca în primăvara lui 1955. În urma confruntării armate din 5 februarie 1956 a fost și el împuşcat.
Mai multe detalii despre caz se pot găsi pe site-ul IICCMER.
Acțiunea de exhumare a fost realizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT).
Prin amabilitatea d-lui Gheorghe Petrov, arheolog la MNIT, sunt în măsură să prezint mai jos câteva imagini de la această acțiune.

Apariție editorială: Marius Mioc, Revoluţia română, explicată pentru toţi, ediția a II-a revăzută și adăugită

Prima ediție a cărții a apărut în 2006 tot la editura Artpress din Timişoara. Principala schimbare din noua ediție este reevaluarea modului cum s-a stricat mitingul lui Ceauşescu din 21 decembrie 1989 de la Bucureşti. Au fost introduse observaţii pe care autorul le-am găsit în teza de doctorat a domnului Richard Andrew Hall (episodul “Cine a aruncat petarda?” (linc) text tradus pe blogul său). Au mai fost făcute, de asemenea, şi alte schimbări, inclusiv adăugarea unor fotografii şi facsimile de documente.
Mai multe detalii despre carte și despre celelalte cărți ale d-lui Marius Mioc pot fi găsite pe blogul acestuia.