StatCounter

luni, 4 martie 2013

Evenimente prilejuite de jubileul de 20 de ani al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei


Joi, 7 martie, ora 14, în sala de conferinţe „Mircea Eliade” a Bibliotecii Naţionale a României, în cadrul jubileului de 20 de ani al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, va avea loc conferinţa domnului academician Alexandru Zub: O instituţie pentru România - Memorialul Sighet.
Cuvântul de deschidere va fi rostit de d-na Ana Blandiana, preşedinte al Academiei Civice şi al Memorialului Sighet, şi d-na Elena Tîrziman, director general al Bibliotecii Naţionale a României. 
    Cu acest prilej va fi lansată cartea Alexandru Zub la Sighet şi va fi vernisată expoziţia Memoria ca formă de justiţie, dedicată cărţilor editate de Fundaţia Academia Civică.

Atelier pentru profesori - „Să învățăm despre Holocaust”



Să învățăm despre Holocaust” este un atelier adresat profesorilor de istorie, științe sociale și educație civică din ciclul liceal. Scopul atelierului este conștientizarea avantajelor oferite de utilizarea filmului documentar în susținerea procesului educațional, identificarea și familiarizarea resurselor și modalităților de integrare a filmului documentar în cadrul cursurilor, precum și conștientizarea importanței temelor tratate de filmul documentar și a efectului evenimentelor prezentate, în speță problematica discriminării și a Holocaustului în Romania.
Atelierul va fi susținut de către Vlasta Vyčichlová (People in Need) și Alexandru Solomon (Asociația One World Romania) și va prezenta sub formă de studiu de caz filmul Înfruntând rinocerul de Simcha Jacobovici. La finalul atelierului, participanții vor primi o copie pe DVD a filmului și o broșură suport de curs, ce vor putea fi folosite la clasă.
Acest atelier este al doilea dintr-o serie de evenimente similare, dintre care primul a avut loc pe data de 23 februarie și a fost organizat în parteneriat cu ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei și DocWest. Studiul de caz prezentat aici a fost filmul românesc Școala noastră, regizat de Mona Nicoară și Miruna Coca-Cozma, prezentat în 2012 la One World Romania.
Evenimentul va avea loc în 6 martie de la ora 9:30 la Centrul Ceh. Accesul se face pe baza unei înscrieri prealabile.
Parteneri: Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel”, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Konrad Adenauer Stiftung, People in Need, Centrul Ceh, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Programul filmelor - a VI-a ediție a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania



Pentru cei interesați, redau mai jos programul complet al filmelor prezentate în cadrul celei de a VI-a ediții a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania.

A VI-a ediție a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania


În perioada 11-17 martie va avea loc la București cea de a șasea ediție a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania.
Și anul acesta, filmele vor fi proiectate la mai multe cinematografe din centrul Bucureştiului - Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso, Sala „Horia Bernea” din cadrul Muzeului Țăranului Român și Cinema „Elvira Popescu” a Institutului Francez.
Deschiderea oficială a festivalului va avea loc luni, 11 martie, la Cinema Patria.
Festivalul va fi prefațat de un eveniment special marca One World Romania: proiecția maraton a filmului Shoah al regizorului francez Claude Lanzmann – realizat pe parcursul a 11 ani, din 1974 până în 1985. Filmul, considerat până astăzi cel mai important film despre Holocaust din toate timpurile, este încă inedit în Romania. Cele 550 de minute de proiecție sunt programate pe 9 și 10 martie la cinema „Elvira Popescu”, în prezenta realizatorului.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Partidul şi Securitatea. Istoria unei idile eşuate (1948-1989), editori: Florian Banu şi Luminiţa Banu, Iaşi, Casa Editorială „Demiurg”, 2013, 781 p.

Pornind de la premisa că partidul unic şi poliţia secretă reprezintă componente definitorii, esenţiale pentru orice regim totalitar, editorii au considerat utilă realizarea unei fresce documentare a raporturilor conturate între aceste două entităţi în cazul regimului comunist din România.
Nu de puţine ori, confuzia între „creierul” care comandă şi „braţul” care loveşte poate fi remarcată în discursul public, deopotrivă în rândul diletanţilor, cât şi al specialiştilor, îngreunându-se astfel semnificativ înţelegerea evoluţiilor politice din a doua jumătate a secolului trecut. Din acest motiv, o disecare a mecanismelor de putere edificate gradual de către partidul comunist pentru a-şi exercita controlul asupra societăţii româneşti, realizată prin publicarea documentului frust, nealterat de interpretarea mai mult sau mai puţin obiectivă a istoricului, apare drept un demers legitim şi dezirabil.
Ca atare, în urma unei investigaţii de durată în cadrul fondurilor de arhivă deţinute de Arhivele Militare Române, Direcţia Arhivelor Naţionale Istorice Centrale, Arhiva Ministerului de Interne şi, nu în ultimul rând, Arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, cei doi cercetători au selectat un număr de 208 documente, acoperind întreaga perioadă 1948-1989.

Apariție editorială: Vlad Manoliu, Vocile celor tăcuți. Biografii țărănești, Martor 2012


Mărturii, amintiri şi istorii de viaţă ale unor ţărani autentici ai secolului al XX-lea culese între anii 1994 - 2009 din Neamţ, Maramureş, Vrancea, Bihor, Braşov, Prahova, Călăraşi şi din Ţara Haţegului.

„Comucidul” – un nou termen pentru a desemna crimele comunismului

Într-un articol pe www.memoria.ro, Dr. Gheorghe Nandriş propune un nou termen pentru a desemna crimele făcute de comuniști: comucidul. Acesta ar desemna: „crimele făcute de comunişti, sau în numele ideologiei comuniste, sub orice formă şi în orice loc s-au comis”
Gheorghe Nandriş este nepotul Aniței Nandriș-Cudla, cel care a adus manuscrisul cărții acesteia din Bucovina în România înainte de 1989 și l-a prezentat apoi la Humanitas.
Mai multe detalii despre acest termen aici.