StatCounter

marți, 18 martie 2014

Conferință și lansare de carte: „Pitești după Pitești. Reeducarea între istorie și realitate”


Miercuri, 19 martie ora 17.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța va avea loc conferința și lansarea cărții „Pitești după Pitești. Reeducarea între istorie și realitate”.
Conferința va fi centrată pe subiectul detenției politice în timpul regimului comunist în România, pornind de la trei cărți de memorialistică apărute la Editura Fundației Sfinții Închisorilor: Un an lîngă Căpitan, Repetiție la moarte…din spatele gratiilor şi Drumul crucii. Amintiri de pe front și din gulaguri.
Evenimentul este organizat de Fundația „Sfinții închisorilor”, iar invitați vor fi d-l Ilie Tudor, autorul volumului Un an lîngă Căpitan, un cunoscut supravietuitor al temnitelor comuniste, d-na dr. Galina Răduleanu, autoarea volumului Repetiție la moarte… din spatele gratiilor, d-l Răzvan Codrescu (poet, traducător, eseist) şi d-l Claudiu Târziu (jurnalist, președinte al Asociației Rost).
Mai multe detalii pe blogul d-lui Răzvan Codrescu, de unde am preluat și noi informațiile.

Concurs pentru Şcoala de Vară de la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, Sighet, iulie 2014



Fundaţia Academia Civică anunţă concursul de admitere la Şcoala de Vară (a XVII-a ediţie), care se va desfăşura între 25 şi 30 iulie la Memorialul Sighet.
Şcoala de Vară este organizată de Fundaţia Academia Civică în colaborare cu Fundaţia Konrad Adenauer şi cu sprijinul altor sponsori privaţi.
Concursul se adresează tinerilor interesaţi de istoria recentă (17-23 ani).
Subiectul concursului constă în realizarea a 5 interviuri de istorie orală pe tema Viaţa cotidiană. Ultimii ani de dictatură. Primii ani de libertate”.

Film documentar despre viața și activitatea IPS Bartolomeu Anania

Pe data de 20 martie, ora 17:00, la Cluj-Napoca, va avea loc lansarea filmului documentar despre viața și activitatea IPS Bartolomeu Anania.
„Filmul parcurge traseul sufletesc, într-o radiografie a vieţii Mitropolitului Bartolomeu Anania, punând în lumina atât personalitatea năvalnică, dar fermă a omului Bisericii, cât şi sensibilitatea păstorului de suflete şi pe cea a scriitorului. Pornind din satul natal, itinerarul continuă pe cărările întortocheate, pline de culmi şi abisuri, trece prin suferinţa închisorilor comuniste, prin marea experienţă a libertăţii americane pentru a se împlini în singurătatea rodnică de la Văratec şi ajungând pe dealurile Niculei, în atelierul biblic şi pe tronul arhieriei de la Cluj.


Apariție editorială: Mihaela Rodica Stănoiu, „Sanda”. Dosarul de urmărire informativă



În urmă cu mai puțin de o lună, la finalul unui proces de şapte ani, Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis definitiv că fostul ministru al Justiţiei, Rodica Stănoiu, a colaborat cu Securitatea. În acest context este foarte interesantă apariția unui volum semnat de d-na Stănoiu.
„Lucrarea «Sanda» aparţinând Doamnei Dr. Mihaela Rodica Stănoiu, este o mărturie a modului în care organele de Securitate au urmărit – prin diverse mijloace, specifice acestei instituţii de tristă amintire – pe reputatul cercetător în Criminologie, precum şi pe membrii familiei sale. Substanţa lucrării se bazează pe materiale de urmărire adunate în trei volume care i-au fost puse la dispoziţie de C.N.S.A.S.”
Pentru cei interesați redau mai jos cuprinsul lucrării.