Pe 10 noiembrie ora 13.30, la Muzeul Naţional de Istorie a României, va fi vernisată expoziţia „De la emigrare la integrare”, realizată de Asociaţia Italienilor din România în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României.
Expoziţia povesteşte în imagini istoria unei comunităţi aparte, despre a cărei existenţă s-a vorbit prea puţin. Începuturile minorităţii italiene în România sunt foarte vechi, dacă avem în vedere prelaţii, misionarii, secretarii domneşti, perceptorii, comercianţii sau muncitorii întâlniţi pe teritoriul românesc, şi mai ales la porturile de la Dunăre şi Marea Neagră. Marele exod al italienilor spre România s-a înregistrat, însă, între 1887-1897, perioadă începând cu care se poate vorbi despre formarea unei comunităţi etnice compacte.
În marile oraşe, italienii au fost întâlniţi mai ales ca antreprenori, participând la construcţia de drumuri, căi ferate, viaducte, fântâni, şcoli, bănci, gări etc. În anii ’50, regimul comunist i-a obligat pe italienii din România să renunţe la cetăţenia italiană sau să părăsească ţara, ei nefiind recunoscuţi ca etnie.
Mai multe detalii la: http://www.mnir.ro/ro/ExpozitiiTemporare/Expozitie.aspx?IDExpozitieTemp=92