StatCounter

duminică, 19 decembrie 2021

Apariție editorială: Cosmin Budeancă (coord.), Dalia Báthory, Andreea Opriș, Dragoș Ursu (editori), Vieți în umbra trecutului. Supraviețuirea și integrarea socioprofesională a familiilor foștilor deținuți politici în comunism. Mărturii și documente. Vol. II,

    Volumul II (continuarea celui din 2017), conține 21 de interviuri cu 7 foști deținuți politici, o soție de fost deținut politic și 15 copii, nepoți sau frați de foști deținuți. De asemenea, 55 de documente din arhivele românești și străine. 

Lucrarea prezintă suferințele prin care au trecut atât deținuții politici, cât și membrii familiilor acestora, respectiv câteva sute de mii de persoane (pentru că arestarea și condamnarea unui dușman al poporului avea efecte și asupra părinților, soției/soțului și copiilor). Ea surprinde interferențele autorităților statului cu destinele deținuților politici, modul în care acestea s‑au repercutat asupra evoluției lor sociale, profesionale, economice pe termen mediu și lung (unele identificabile chiar și în prezent), dar și încercările de a ieși din zona marginală a societății, dificultățile de a‑și continua studiile, de a‑și găsi un loc de muncă, de a‑și întemeia o familie sau de a o păstra pe cea de dinainte de arestare, încercările autorităților de a-i compromite în fața apropiaților și a altor deținuți, tentativele și metodele folosite la racolarea unora dintre ei ca informatori și cum s‑a derulat colaborarea lor cu Securitatea.

În ce privește familiile, sunt prezentate încercările de a lua legătura cu cei închiși, la divorț ca soluție pentru a scăpa de șicanele și marginalizarea din partea autorităților, la urmărirea copiilor și a altor membri ai familiei, precum și problemele pe care le‑au avut aceștia.

Detalii despre volumul I aici.

Detalii despre volumul II aici.