StatCounter

joi, 5 aprilie 2012

Munca forţată a germanilor în URSS

„Memoria muncii forţate a etnicilor germani din România deportaţi în URSS” este un proiect al Asociaţiei Române de Ecologie Politică (AREP), finanţat prin Decizia nr. 520956 de către Uniunea Europeană în cadrul Programului „Europa pentru Cetăţeni”, Acţiunea „Memoria europeană activă”.
Obiectivul principal al proiectului este conservarea memoriei acestui eveniment tragic din istoria secolului XX: deportarea a circa 75.000 de etnici germani din România, în 1945. Aceştia au fost obligaţi la ani de muncă forţată pentru reconstrucţia URSS, ţară învingătoare în războiul cu Germania nazistă. Fenomenul este contextualizat în cadru naţional (România anului 1945), regional (ţări est şi central-europene) şi european (analiza orizontală – nazism versus comunism; analiză comparativă – totalitarism versus democraţie). Se evidenţiază, de asemenea, comparaţiile cu practici ale regimurilor naziste şi fasciste din Europa secolului XX, impuse asupra unor categorii sociale/comunităţi etnice.
Obiectivele propuse sunt realizate printr-un complex de metode de cercetare (interviuri cu supravieţuitori din România şi Germania, studii de caz, studiul arhivelor istorice şi media) şi tehnici de diseminare a rezultatelor (film documentar, conferinţă internaţională, publicarea unui volum şi a unor articole de specialitate, site tematic etc.).
    Mai multe detalii despre proiect şi despre conferinţa cu acelaşi titlu din cadrul acestuia se găsesc pe site-ul proiectului.