StatCounter

joi, 30 ianuarie 2014

Film documentar despre vânzarea germanilor din România (Deutsche gegen Devisen - Ein Geschäft im Kalten Krieg)



„Filmul documentează acordul secret în vigoare peste 20 de ani între Republica Federală Germană şi Republica Socialistă Română, pe baza căreia cetăţenii români de origine germană au fost lăsaţi să emigreze în Germania - contra cost, plătit de statul german. Aproximativ 250.000 de persoane au părăsit România astfel, adică majoritatea germanilor. Chiar şi în cadrul Ministerului de Interne din Bonn au fost doar câteva persoane informate despre operaţiunea denumită „Canalul strict secret" (Geheimsache Kanal). A fost un singur negociator din partea guvernului german, juristul Heinz Günther Husch din Düsseldorf. Între 1968 şi 1989, el a călătorit de sute de ori în România cu scopul de a se întâlni cu Securitatea română, de multe ori cu valize pline de bani şi un pistol în bagaj.

Apariție editorială: Enikő Dácz (ed.): Minderheitenfragen in Ungarn und in den Nachbarländern im 20. und 21. Jahrhundert [Problematici legate de minorităţi în Ungaria şi ţările învecinate în secolele XX şi XXI]

Volumul conţine lucrări prezentate în cadrul conferinţei internaţionale Minderheitenfragen in Ungarn und in den Nachbarländern im 20. und 21. Jahrhundert [Problematici legate de minorităţi în Ungaria şi ţările învecinate în secolele XX şi XXI] care a avut loc la Budapesta, în februarie 2013. Conferinţa a fost organizată de către Donau-Institut für Interdisziplinäre Forschung (Institutul-Dunărea pentru Cercetări Interdisciplinare), care funcţionează în cadrul Universităţii Andrássy din Budapesta în colaborare cu MTA-Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézet (Institutul pentru Cercetarea Minorităţilor din cadrul Academiei de Ştiinţe Maghiare) şi Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas an der LMU München (Institutul pentru Cultura şi Istoria germană a Europei de Sud din cadrul LMU München).