StatCounter

vineri, 14 octombrie 2011

Fise matricole penale S-Z


Pe site-ul IICCMER poate fi găsit de cei interesati şi ultimul set de fişe de penitenciar ale foştilor deţinuţi politici (literele S, T, U, V, W, Z). Acest demers reprezintă finalizarea unei părţi dintr-un proiect mai amplu privind crearea unei baze de date sistematice cu documente esenţiale pentru memoria victimelor represiunii comuniste, dar şi pentru reparaţiile faţă de acestea.
Volumul materialului gestionat, aferent acestor şase litere, a fost de aproximativ 70.000 de fotocopii, însemnând aproximativ 35.000 de fişe matricole. În urma prelucrării acestora a rezultat un număr de aproape 16.000 deţinuţi politici.
Astfel, totalul primei etape a proiectului, desfăşurată aproape exclusiv pe baza materialului extras din Arhiva Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, se ridică la aproximativ 150.000 de fişe matricole penale, ce însumează peste 76.000 de deţinuţi politici.Având în vedere că, din experienţa instituţională de până acum (astfel de fişe au mai fost găsite de experţii IICCMER şi în alte locaţii din ţară) şi, mai ales, din cauza numărului semnificativ de persoane care nu se regăsesc în această primă formă a bazei de date, IICCMER îşi propune să continue acest proiect cu identificarea/prelucrarea şi a altor fonduri documentare de acest fel. Astfel, va putea fi completată această bază de date într-o proporţie care să se apropie cât mai mult de dimensiunile adevărate ale represiunii comuniste.