StatCounter

miercuri, 4 decembrie 2013

Apariție editorială: László Csősz, Attila Gidó, Excluşi şi exploataţi. Munca obligatorie a evreilor din România şi Ungaria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

În luna octombrie 2013, la Editura Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale a apărut un studiu de atelier (nr. 48/2013) semnat de László Csősz, Attila Gidó și intitulat Excluşi şi exploataţi. Munca obligatorie a evreilor din România şi Ungaria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Studiul compară contextul juridic şi ideologic al sistemului muncii obligatorii a evreilor din Ungaria şi România.

Apariție editorială: Adriana Cupcea, Construcţia identitară la comunităţile turcă şi tătară din Dobrogea

În luna octombrie 2013, la Editura Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale a apărut un studiu de atelier (Nr. 49/2013) semnat de Adriana Cupcea și intitulat Construcţia identitară la comunităţile turcă şi tătară din Dobrogea.
Studiul prezintă evoluţia istorică şi demografică a turcilor şi a tătarilor pe parcursul secolului XX.

Apariție editorială: Laurenţiu Constantiniu, Ilie Schipor, Vitalie Văratic (coord.), Prizonierii de război români în Uniunea Sovietică. Documente (1941-1956)Volumul cuprinde un număr impresionant de documente inedite care recuperează părţi semnificate de istorie şi memorie a armatei române.   
Pentru elaborarea volumului a fost necesară o intensă activitate de documentare în arhivele şi bibliotecile din Federaţia Rusă, activitate începută în anul 2007 şi urmată de un laborios proces de traducere, selecţie şi editare de documente. Editorii acestui volum - rezultat al colaborării dintre Institutul Diplomatic Român şi Arhivele Militare de Stat ale Rusiei - sunt Laurenţiu Constantiniu, Ilie Schipor şi Vitalie Văratic (coordonator).

Conferință: Adrian Cioflâncă, Importanța istoriei orale și a arheologiei contemporane în studierea crimelor în masă

În cadrul ciclului de conferințe Interferențe, organizat de Arhivele Naționale ale României, luni, 9 decembrie 2013, ora 11, Adrian Cioflâncă (Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”, Iași; Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității) va susține conferința Importanța istoriei orale și a arheologiei contemporane în studierea crimelor în masă.
Evenimentul va avea loc la sediul central al Arhivelor Naționale (sala „Aurelian Sacerdoțeanu”), B-dul Regina Elisabeta nr. 49.