StatCounter

miercuri, 12 mai 2010

Episcopul greco-catolic Vasile Aftenie, mort în închisorile comuniste, a fost exhumat


Azi, 12 mai 2010, Comisia pentru recunoaşterea osemintelor slujitorului lui Dumnezeu Episcop Vasile Aftenie împreună cu un grup de experţi arheologi, antropologi şi în prezenta avocatului Vicariatului Greco-Catolic al Bucureştilor au  exhumat osemintelor arhiereului.
Operaţiunea face parte dintr-o serie de demersuri în vederea beatificării osemintele arhiereului mort pentru credinţă la 10 mai 1950, la spitalul Penitenciarului Văcăreşti.
Vasile Aftenie a fost arestat la Bucureşti în 28/29 octombrie 1948. Până în februarie 1949 a fost închis alături de alţi episcopi greco-catolici în vila Patriarhiei de la Dragoslavele iar ulterior a primit domiciliu obligatoriu la Mănăstirea Căldăruşani. La 24 martie 1949 a fost dus la Ministerul de Interne unde a fost anchetat continuu şi torturat pentru a-l forţa să renunţe la credinţa sa.
La 25 martie 1950, aflat în beciurile Ministerului de Interne, episcopul Vasile Aftenie a paralizat şi a fost mutat la spitalul penitenciarului Văcăreşti unde, în noaptea de 9 spre 10 mai, a decedat, la vârsta de 51 de ani. A fost înmormântat în cimitirul Bellu Catolic, fără cinstirea care i se cuvenea