StatCounter

vineri, 9 aprilie 2010

Maxim 10.000 de euro despăgubiri morale pentru fiecare fost deţinut politic din perioada comunistă


Guvernul vrea să limiteze la 10.000 de euro cuantumul despăgubirilor morale pentru fiecare fost deţinut politic din perioada comunistă prin modificarea Legii 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.
"Există un proiect de ordonanţă de urgenţă care va stabili nişte limite privind despăgubirile care pot fi obţinute în instanţă de foştii deţinuţi politici. Suma de 10.000 de euro este rezonabilă şi, probabil, nu e departe de practica instanţelor", au afirmat sursele citate.
Iniţiativa legislativă apare la mai puţin de o lună de când fostul lider ţărănist Ion Diaconescu, nepotul lui Ion Mihalache, a anunţat că a dat în judecată statul român, în baza Legii 221/2009, şi cere să fie despăgubit cu 18 milioane de euro pentru condamnările şi suferinţele din timpul regimului comunist.
Aceasta sumă reprezintă cea mai mare despăgubire morală solicitată în instanţele româneşti de un fost deţinut politic din timpul regimul comunist.
Legea 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 a fost aprobată la jumătatea anului trecut, iar foştii deţinuţi politici pot depune solicitări de despăgubire într-o perioadă de trei ani.
Articol preluat de pe site-ul România Liberă.
Pentru articolul original şi comentarii: http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/cel-mult-10-000-euro-pentru-fostii-detinuti-politici-182129.html