Lista opozanţilor regimului comunist care ne părăsesc se măreşte cu fiecare zi care trece. Am aflat cu tristeţe că de astăzi trebuie să trecem pe ea şi numele lui Vasile Paraschiv.
Vasile Paraschiv a fost, poate, cel mai cunoscut disident comunist român. Născut în 1928, a fost sedus de tânăr de ideologia comunistă, însă ulterior şi-a dat seama că în spatele teoriei, practica e cu totul diferită. Aşa a ajuns ca decenii la rând să se opună regimului comunist, prin acţiunile sale în vederea înfiinţării de sindicate libere în România, dar şi prin demersurile îndreptate direct împotriva dictatorului Nicolae Ceauşescu.
A fost în nenumărate rânduri arestat, răpit, torturat, internat în spitale de psihiatrie, dar toate acestea nu l-au făcut să renunţe la ideile sale.
A plecat dintre noi trist că, la 21 de ani de la Revoluţia din 1989 nu i s-a făcut dreptate.
În 8 iulie 2008 Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România depunea la Parchetul General o plângerea penală împotriva mai multor ofiţeri ai fostei Securităţi, ai Miliţiei, precum şi pe numele unor procurori şi psihiatri, implicaţi în acţiunile represive împotriva lui Vasile Paraschiv. În noiembrie 2008, procurorii au dat neînceperea urmăririi penale.
Într-un proces intentat statului român, Vasile Paraschiv a cerut despăgubiri pentru suferinţele îndurate. I s-a dat câştig de cauză, însă în urma recursului judecat la Curtea Supremă, magistraţii de aici au dat decizie de respingere definitivă şi au decis să nu primească nici o despăgubire.
În 2008 Vasile Paraschiv a făcut unul dintre ultimele sale gesturi simbolice: a refuzat să primească o distincţie din partea preşedintelui Traian Băsescu, motivându-şi gestul astfel: „Sunt obligat să refuz primirea ei de la un comunist, la fel ca toţi ceilalţi care ne-au condus ţara de la Revoluţie şi până azi, împotriva cărora eu am luptat din 1968 şi voi continua să lupt pe cale legală şi democratică până la ultima bătaie a inimii”.
În urma sa au rămas zeci de interviuri, articole şi mai multe volume, dintre care menţionăm doar două, pe care le considerăm reprezentative, şi care ilustrează, după părerea noastră cel mai bine cine a fost Vasile Paraschiv: Lupta mea pentru sindicate libere în România. Terorismul politic organizat de statul comunist, Polirom, 2005 şi „Aşa nu se mai poate, tovarăşe Nicolae Ceauşescu! – Memorii după 20 de ani”, Editura Curtea Veche, 2007.
O biografie mai detaliată a lui Vasile Paraschiv poate fi consultată mai jos: