StatCounter

miercuri, 18 iulie 2012

Alex Goldiş, Critica în tranşee. De la realismul socialist la autonomia esteticului

Critica în tranşee. De la realismul socialist la autonomia esteticului este prima încercare de a privi sintetic, global, critica românească într-una dintre cele mai complicate epoci ale sale. Ea reface istoria decăderii şi a liberalizării criticii postbelice, prin stabilirea liniilor de forţă ale relaţiei dintre literatură şi ideologie. Nu în ultimul rând, studiul propune o meditaţie implicită asupra metodelor de investigaţie a unei perioade atipice, în care limbajul literar a fost permanent scurtcircuitat de cel politic.
„Practicând o critică remarcabil documentată, empatică şi lipsită de prejudecăţi, Alex Goldiş dă relief pasionant unui peisaj literar considerat de multe ori deşertic, într-o sinteză de anvergură care articulează cu claritate şi pregnanţă istoricul, tipologia şi ierarhia criticii româneşti din intervalul 1948-1971. Prin calităţile ştiinţifice, prin expresivitatea elegantă a limbajului, prin atitudinea fermă şi în acelaşi timp atentă la nuanţe, Critica în tranşee. De la realismul socialist la autonomia esteticului atinge excelenţa şi consacră o incontestabilă vocaţie în spaţiul criticii româneşti de azi.” (Sanda Cordoş)
Cartea a apărut în 2011 la Editura Cartea Românească şi poate fi achiziţionată de pe site-ul Editurii Polirom, de unde am şi preluat informaţiile.



Paul Goma, Scrisuri II (1990-1998) - interviuri, dialoguri, scrisori, articole


A apărut la Editura Curtea Veche un nou volum semnat de Paul Goma: Scrisuri II (1990-1998) - interviuri, dialoguri, scrisori, articole.
„Sunt diferite moduri de a confisca, de a fura, de a lua, de a-ţi însuşi ceea ce nu-ţi aparţine, şi pentru care n-ai muncit. Pentru care n-ai vărsat sânge. (Niciodată nu va fi suficient, oricât se va repeta, repeta, repeta că în România s-a vărsat sânge. Chiar dacă ar fi fost un singur mort, era o victimă, iar crima începe de la unu!) Din nefericire, nu doar securiştii şi comuniştii au aşteptat, au pândit acest moment. Ei pretind că îl aşteaptă de 20 de ani, 20 de ani to-ot complotează Militaru cu Iliescu cu Brucan – ca să... Ca să, ce? Ca să-l răstoarne pe Ceauşescu şi să-l înlocuiască cu...? Cu Iliescu? Cu Verdeţ? Cu Brucan? Deci au aşteptat 20 de ani, pentru ca ţara şi locuitorii acestui pământ să fie distruşi, să fie animalizaţi – iar ei tot aşteptau. Dacă nu erau pregătiţi; dacă, vorba lor: „condiţiili nu ierea coapte...”. Din nefericire – pentru ei – i-au luat prin surprindere timişorenii, clujenii, sibienii, braşovenii, bucureştenii... Şi abia atunci s-au organizat în haite...” (mai 1991)
„Începând din ziua de luni, 17 iunie (1991), am hotărât să încep o viaţă nouă – să devin, dacă nu mai bun (deşi n-ar strica), măcar mai puţin rău, violent, critic faţă de compatrioţi; şi, mai cu seamă, faţă de colegii scriitori.
Tot răul de care am fost eu în stare – l-am spus, scris. Fără menajamente şi fără milă. Acum regret această agresivitate şi nu mă consolez cu gândul că, la urma urmei, am dreptate; în viaţă nu faci totdeauna doar ce e drept...” (august 1991)
Volumul are 512 pagini, costă 30 RON şi poate fi achiziţionat şi de pe site-ul editurii, de unde am şi preluat aceste informaţii.