StatCounter

luni, 2 decembrie 2013

Dezbatere pornind de la volumul „Asul de pică: Ștefan Aug. Doinaș”, de George Neagoe

Joi, 5 decembrie, la ora 18.00, va avea loc o dezbatere pornind de la volumul Asul de pică: Ștefan Aug. Doinaș, de George Neagoe, publicat recent în colecţia „Critică și istorie literară” a Editurii Cartea Românească.
Participă, alături de autor: Mircea Anghelescu (autorul volumului Poarta neagră. Scriitorii şi închisoarea), Clara Mareş (autoarea monografiei Zidul de sticlă: Ion D. Sîrbu în arhivele Securităţii) şi George Ardeleanu (autorul primei monografii literare axate pe dosarele Securităţii: N. Steinhardt şi paradoxurile libertăţii).
Informații preluate de pe site-ul Librăriei Bastilia.

Apariție editorială: Prizonierii de război români în Uniunea Sovietică. Documente (1941-1956)

Institutul Diplomatic Român anunţă apariţia volumului Prizonierii de război români în Uniunea Sovietică. Documente (1941-1956), apărut la editura Monitorul Oficial. Volumul de faţă cuprinde un număr impresionant de documente inedite care recuperează părţi semnificate de istorie şi memorie a armatei române.


Apariție editorială: Constantin Corneanu, Sub povara marilor decizii. România și geopolitica marilor puteri. 1941-1945. ed. a II-a

Conjuraţia politicienilor de la Bucureşti, defetismul unor înalţi comandanţi militari de pe front, trădarea, incapacitatea de comandă şi iniţiativă în luptă a unor conducători militari, frica de răspundere, erorile de ordin strategic ale aliatului german şi nu în ultimul rând inamicul aveau să contribuie la pierderea Bătăliei Moldovei (19-23 august 1944) şi, implicit, a „Bătăliei pentru Armistiţiu”. În urma actului de la 23 August 1944, România a oferit un avantaj inimaginabil, în marele joc al geopoliticii mondiale, pentru liderii de la Moscova, şi va deveni ţara care a favorizat, în mod substanţial, înaintarea Armatei Roşii spre Sud-Estul şi Centrul Europei, creându-se, astfel, condiţiile pentru instaurarea „regimurilor de democraţie populară”.
Constantin CORNEANU