StatCounter

sâmbătă, 24 octombrie 2020

Lista tristeții (foști deținuți politici care ne-au părăsit) - Liviu Tudoraș

În dimineața de 24 octombrie 2020, după o lungă și grea suferință, a părăsit această lume Liviu Cezar Tudoraș. 

S-a născut la 5 septembrie 1932 în Suceava în familia lui Gavril și Silvia. Mama a fost învățătoare, iar tatăl inginer silvic, prefect și deputat PNȚ în primele două guvernări țărăniste. Pentru trecutul său a fost arestat în 1952, internat administrativ și după eliberare urmărit de Securitate până la sfârșitul vieții. Și Radu, unul dintre cei patru copii ai familiei a fost arestat și condamnat la 22 de ani muncă silnică pentru „organizație antistatală”. 

Liviu Cezar Tudoraș a absolvit Facultatea de Bio-Chimie din București în 1955 și a urmat Facultatea de Filologie a Universității București, fiind exmatriculat pe criterii politice înainte de examenele finale.

A fost, la rândul său, arestat la 30 mai 1959 și condamnat de Tribunalul Militar al Regiunii a II-a București la 5 ani închisoare corecțională, 3 ani interdicție corecțională și confiscarea averii pentru „crimă de uneltire contra ordinii sociale”. A executat pedeapsa în Închisoarea „C” MAI, Uranus, Jilava, coloniile Luciu-Giurgeni, Ostrov, Stoenești, Salcia, Grădina, Periprava-bac. A fost eliberat la 18 ianuarie 1963.