StatCounter

vineri, 1 mai 2015

Apariție editorială: Vasile Ernu: Sectanții

Volumul este primul din Mica trilogie a marginalilor, în care vor mai apărea Bandiții și Izgoi-Jidi.
„În Bugeac există o comunitate religioasă care reușește să supraviețuiască de patru generații, cu toate că a trebuit să treacă prin tot atâtea regimuri diferite: imperiul țarist, România Mare, URSS și Republica Moldova. Comunitatea a fost fondată la sfârșitul secolului al XIX-lea de un negustor din Transilvania, ajuns undeva între Chilia, Ismail, Cetatea Alba și Odessa. Sub influența rușilor rascolnici și molocani, a coloniștilor germani protestanți și a evreilor mesianici, tânărul transilvănean simte o chemare ce îl îndepărtează de religia ortodoxă și îl aruncă într-o aventură incredibilă. Este vorba despre o sectă cu idealuri înalte și un stil de viață de o puritate nemaiîntâlnită. Statul, Leviatanul secolului XX, majoritatea pravoslavnică și, mai ales, «lumea aceasta» laică au fost mereu adversari de temut, dar și o provocare pentru comunitate, care face eforturi să le salveze și să le aducă pe calea cea bună. Cum a rezistat micul grup în fața forțelor cumplite ce îl amenințau? Cum a făcut față marilor ispite ale secolului XX? Vasile Ernu spune povestea fascinantă a acestei comunități – o poveste care continua și azi.”
Informații preluate de pe site-ul editurii Polirom.

Apariție editorială: Cosmina Cristescu, Poezia pentru copii în manualele şcolare din perioada 1948-1989

Cartea are la bază teza de doctorat a Cosminei Cristescu și își propune o inventariere și o analiză a textelor literare în versuri publicate în manualele școlare adresate elevilor cu vârstă școlară mică (clasele I-VII/VIII), din perioada comunistă. Ea răspunde nevoii de a exemplifica legătura dintre literatură şi realităţile social-politice ale unui moment  istoric în care textul literar era folosit drept instrument de propagandă.
Concluzia care s-a desprins la finalul cercetării este că prin mesajul ideologic pe care îl transmite, poezia pentru copii în perioada comunistă a reprezentat o pârghie de influenţare şi de manipulare a elevilor. Funcţia formativă şi educativă a textelor din manuale este pusă în umbră de cea politică. Tehnicile manipulării sunt evidente chiar şi la nivelul întrebărilor de la sfârşitul lecţiilor sau al temelor pentru acasă.
Calitatea artistică îndoielnică a textelor selectate pentru a fi publicate în manuale îşi are originea în atitudinea de respingere a oricărui cadru elitist şi în intelectualofobia care a caracterizat conducerea statului comunist.
Volumul a apărut la editura Tracus Arte în 2014.

Proiecție de film: „Operaţiunea «Grecia». Lichidarea grupului Ogoranu”

„Un film de excepţie realizat de Lucia Hossu Longin, o colaborare TVR şi IICCMER, care reconstituie operaţiunea Securităţii prin care au fost capturată, în 1955,  cea mai mare parte a  grupul de rezistenţă armată condus de Ion Gavrilă Ogoranu.
Evenimentul va avea loc Luni 4.05.2015, ora 18,00, Muzeul de Istorie a Municipiului Bucureşti (Palatul Şuţu - Piaţa Universităţii).
Participă: Lucia Hossu Longin - Fundaţia Memorialul Durerii şi Octav Bjoza – preşedintele AFDPR.
Eveniment organizat de Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu şi Federaţia Română a Foştilor Deţinuţi Politici Luptători Anticomunişti.
Intrarea liberă.”
Informații preluate de pe site-ul periodicului Buciumul.