StatCounter

sâmbătă, 7 mai 2011

Adam Burakowski, Dictatura lui Nicolae Ceauşescu 1965-1989. Geniul Carpaţilor

A apărut la Editura Polirom un volum dedicat integral comunismului românesc din perioada lui Nicolae Ceauşescu, o analiză comparată de tip istoric şi politic realizată de un specialist consacrat în istoria comunismului din Europa Centrală şi de Est. Pe baza unei bibliografii vaste şi a unor izvoare de o mare diversitate, Adam Burakowski ne oferă nu doar o istorie a comunismului românesc, ci şi o carte despre puterea absolută al cărei unic scop este consolidarea perpetuă a puterii.

Adam Burakowski (n. 1977) - doctor în ştiinţe politice, absolvent al Institutului de Istorie al Universităţii din Varşovia (2001) şi al Institutului de Studii Est-Europene al Universităţii din Varşovia (2004). În 2003 a efectuat stagii la Cold War International History Project din cadrul Woodrow Wilson International Center for Scholars din Washington, respectiv la Ambasada Republicii Polone din Bucureşti. Din 2004 este asistent, iar din 2007 lector la Institutul de Studii Politice al Academiei Poloneze de Ştiinţe. Între 2006 şi 2010 a fost director adjunct al postului de radio Polonia International. Din 2009 face parte din consiliul de gestionare a proiectului reţe­lei europene de radio Euranet. Este coautor (împreună cu Aleksander Gubrynowicz şi Paweł Ukielski) al cărţii 1989 - Toamna Naţiunilor (Varşovia, 2009).

Prelegerea From Hegel to Marx: What went wrong?

     Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi Colegiul Noua Europă organizează, pe 11 mai, ora 17.00, prelegerea From Hegel to Marx: What went wrong?. Lector va fi Terry Pinkard, professor, Philosophy Department, Georgetown University, iar moderator Mihail Neamţu, director stiintific, IICCMER. Evenimentul va avea loc la sediul Colegiului Noua Europa din strada Plantelor, nr. 21.

Conferinţa „Partidul Comunist Român (PCR) după 90 de ani: Experienţa comunismului în România”

      La 90 de ani de la înfiinţarea Partidului Comunist Român (PCR) şi 20 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti (FSPUB), prima instituţie de învăţământ superior creată în opoziţie directă cu tradiţia instituţională şi intelectuală a învăţământului de partid şi de stat din timpul regimului comunist, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi FSPUB organizează un colocviu dedicat analizei fenomenului comunist.
Evenimentul reprezintă o ocazie de prezentare şi dezbatere a unor teme de cercetare şi abordări academice legate de studierea interdisciplinară a comunismului în România, în vederea consolidării şi promovării colaborării transdisciplinare în domeniu.
Iniţiativa se încadrează în demersurile recente de stabilire a unei comunicări permanente între cercetătorii  şi instituţiile specializate în studierea comunismului (ex. Conferinţa naţională „Comunismul românesc” organizată de CNSAS şi Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”) şi face parte din Săptămâna Știinţelor Politice.

Ion Gavrilă Ogoranu - 5 ani de când nu mai este printre noi

Am primit de la Fundaţia „Ion Gavrilă Ogoranu” un comunicat în care se anunţă o serie de acţiuni comemorative organizate la 5 ani de când Ion Gavrilă Ogoranu nu mai este printre noi. Îl redau mai jos integral.