StatCounter

miercuri, 14 iulie 2010

Două volume cu interviuri de istorie orală despre Holocaustul din Nord-Vestul Transilvaniei

Printre publicaţiile lansate de Institutul de Istorie Orală se numără două lucrări despre Holocaustul din Nord-Vestul Transilvaniei, ambele având ca editor pe Ioana Cosman.

Ioana Cosman (editor), Depoziţii despre viaţă şi moarte. Holocaustul din Nord-Vestul Transilvaniei. Cercetare de istorie orală, Argonaut, Cluj-Napoca, 2009
este al VI-lea volum din seria Supplementum AIO şi prezintă o parte din rezultatele unor cercetări privind Holocaustul, demarate la Cluj-Napoca în urmă cu mai mulţi ani.
Volumul debutează cu un studiu semnat de Doru Radosav, directorul Institutului, Holocaustul: istorie, memorie, reprezentare. Câteva consideraţii şi continuă cu un studiu introductiv (în limba română şi în engleză), semnat de Ioana Cosman, Shoah în Transilvania de Nord, despre situaţia evreilor din România în perioada interbelică, dar mai ales din Transilvania după august 1940.
Apreciez ca fiind foarte importantă în economia acestui studiu partea dedicată stadiului cercetărilor privind Holocaustul în România, utilă celor interesaţi de a demara cercetări în acest domeniu.
Urmează apoi 26 interviuri de istorie orală, cu evrei, români şi maghiari, realizate în judeţele: Bihor (5), Satu Mare (5), Sălaj (8), Mureş (8), de Ioana Cosman, Daniel Stejerean, Adrian Oneţ, Dinu Gherman, Cosmina Paul, Aura Pintea, Adrian Boda.
 
Ioana Cosman (editor), Shoah în Transilvania de Nord. Depoziţii despre viaţă şi moarte. Cercetare de istorie orală, Argonaut, Cluj-Napoca, 2010 
Al VIII-lea volum din seria Supplementum AIO, vine ca o continuare firească a volumului Depoziţii despre viaţă şi moarte: Holocaustul din Nord-Vestul Transilvaniei. Cercetare de istorie orală 
Volumul debutează cu o notă a editorului în care se prezintă foarte pe scurt situaţia evreilor după 1918 şi continuă cu 24 de interviuri cu evrei deportaţi, supravieţuitori ai Holocaustului, dar şi cu români sau maghiari, martori ai perioadei respective. Interviurile au fost realizate de Ioana Cosman, Daniel Stejerean, Dinu Gherman, Gela Benchea în judeţele Bistriţa-Năsăud (5), Cluj (9), Maramureş (10).