StatCounter

luni, 7 octombrie 2013

Call for proposals: Conferinţa Naţională a Studenţilor și Doctoranzilor - Istorie, Arheologie, Muzeologie - Ediţia a XXI-a, Alba Iulia, 14-15 noiembrie 2013


În perioada 14-15 noiembrie 2013 va avea loc la Alba Iulia ediţia a XXI-a a Conferinţei Naţionale a Studenţilor și Doctoranzilor - Istorie, Arheologie, Muzeologie. Cei interesați găsesc detalii în afiș.

Apariție editorială: Remus Gabriel Anghel, Romanians in Western Europe. Migration, Status Dilemmas and Transnational Connections


Volumul a apărut la Editura Lexington Books - Rowman & Littlefield și analizează comparativ migraţia românească către Germania și Italia arătând cum migranţii își construiesc status și prestigiu social în contexte de migraţie. Cartea sugerează faptul că există două modalităţi diferite de construcţie a prestigiului: prima este cea prin care migranţii caută să fie consideraţi cetăţeni egali cu populaţia din statele de destinaţie iar cea de-a doua modalitate este cea prin care ei încearcă să se diferenţieze faţă de cei lăsaţi acasă. Aceste două modalităţi diferite de constituire a prestigiului pot explica unele dileme ale migraţiei contemporane, de ce spre exemplu, unii migranţi legali consideră că pierd status în procese de migraţie (ex. etnicii germani care au migrat din Timișoara în Nürnberg), pe când alţii consideră că au un câștig de status prin acest proces (ex. migranţii români din Borșa care migrează iregular către Milano).  Mai multe detalii despre volum cât şi despre modalitatea de achiziţionare a acestuia, puteţi afla aici.
Remus Gabriel Anghel este cercetător în cadrul Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale (ISPMN).

Apariţie editorială: Sergiu Soica, Nicolae Brînzeu şi dosarul din Arhiva CNSAS:Povestea unui eroism discret

La editura Galaxia Gutenberg din Târgul Lăpuş a apărut cartea cu titlul: „Nicolae Brînzeu şi dosarul din Arhiva CNSAS Povestea unui eroism discret” scrisă de dr. Sergiu Soica.
Această carte creionează eroismul discret al Prepozitului Capitular Nicolae Brînzeu din Episcopia de Lugoj, astfel este prima carte din Biserica Greco-Catolică din România, care tratează asemenea subiect şi este publicat un dosar integral a unei persoane din Arhiva fostei Securităţi. „Povestea” vieţii acestui preot de după instaurarea regimului comunist în România a fost precum destinul Bisericii Române Unite din această perioadă.

Apariție editorială: Sergiu Soica, Episcopul Ioan Bălan

Una din lucrările apărute în Colecţia de Biografii a celor şapte Episcopi Greco-Catolici recunoscuţi de Biserica Catolică cu faimă de Martir, de la Editura Galaxia Gutenberg din Târgu Lăpuș este și cea semnată de Sergiu Soica, dedicată Episcopul de Lugoj dr. Ioan Bălan.