StatCounter

duminică, 1 mai 2011

Dumitru Bacu: Piteşti - Centru de reeducare studenţească

 La Editura Christiana, Bucureşti, în Colecţia: „Cruciaţii Secolului XX” , a apărut recent ediţia a IV-a cărţii semnate de Dumitru Bacu: Piteşti - Centru de reeducare studenţească. Ediţia este îngrijită de Răzvan Codrescu şi are o prefaţă semnată de Pr. Gheorghe Calciu.
„Aşa cum despre scriitorii realişti ruşi din secolul XIX s-a putut spune că se trag toţi din Mantaua lui Gogol, tot aşa despre memorialiştii români ai temniţelor comuniste din secolul XX s-ar putea spune că se trag toţi din Piteştiul lui Dumitru Bacu (1923-1997), carte apărută în Spania în 1963, pe când în România închisorile politice încă nu fuseseră lichidate, iar la Aiud era în toi ultima fază a „reeducării”.
Oricât de mult s-a scris ulterior sau se va mai scrie de aici înainte despre „fenomenul Piteşti”, ea îşi păstrează prestanţa unică şi forţa mărturisitoare. Această a IV-a ediţie este de fapt prima ediţie integrală şi profesională care apare în România, oferind – pe lângă prefaţa părintelui Calciu la ediţia a II-a – şi o bibliografie la zi a mărturiilor şi studiilor despre cumplitul experiment concentraţionar din Piteştiul anilor 1949-1951.” (Răzvan Codrescu)
Detalii şi comenzi aici.
Cuprinsul volumului mai jos: