StatCounter

joi, 27 octombrie 2011

Lansare de carte: Lucian Boia, Capcanele istoriei. Elita intelectuală românească între 1930 şi 1950

Marţi, 1 noiembrie, ora 18.30, la Restaurantul Negresco (str. Stavropoleos nr. 3), are loc lansarea cărţii Capcanele istoriei. Elita intelectuală românească între 1930 şi 1950 de Lucian Boia.

Vor vorbi: Sorin Lavric, Gabriel Liiceanu şi Lucian Boia.
Invitat special: Victor Rebengiuc.
De mai bine de douăzeci de ani, istorici de toate vârstele şi coloraturile sunt dominaţi de obsesia comportamentului public al intelectualilor români în secolul XX. S-a scris mult, mai ales de la înălţimea prezidiului unui complet de judecată morală, adesea fără a se putea administra toate probele unui dosar încâlcit, dar şi fără înţelegerea deplină a naturii umane. Dacă nu sunt consideraţi de-a dreptul factori cauzali în istorie, intelectualii sunt cel puţin datori cu atitudini exemplare. Însă atunci când, între 1930 şi 1950, membrii elitei intelectuale, odată cu societatea, trec prin mai multe schimbări de regim, adevărata miză a discuţiei este omenescul, cu toate nuanţele sale. Era nevoie, după un lung şir de tentative intransigente, dar neizbutite, de judecata fină a unui istoric precum Lucian Boia care să pondereze şi iacobinismul, şi îngăduinţa faţă de cei care, în numai două decenii, din cauza amalgamului de idei abstracte şi de orgolii personale, cad în capcanele istoriei.
„Am zice că intelectualul, mai ales el, ar trebui să fie un om liber. Nu în­seamnă că şi este. E supus, ca oricine, conjuncturilor istorice şi presiunilor ideologice. Într-un fel sau altul, cariera lui e dependentă de Putere (cu atât mai mult într-un regim autoritar şi, fără doar şi poate, într-unul totali­tar). Nu puţini intelectuali au de altfel fascinaţia Puterii; se simt ei înşişi mai puternici, adăpostiţi la umbra ei. În tot cazul, intelectualul are o abilitate: aceea de a găsi de fiecare dată argumente potrivite pentru a justifica şi a se justifica. Mai ales atunci când i se pare că istoria şi-a dat verdictul. Pentru intelectual, glasul istoriei este irezistibil.“ (Lucian BOIA)
    Informaţii preluate de pe site-ul Editurii Humanitas.

Memoria Cartierului Pantelimon

Un proiect interesant propus de Make a Point: „Din 3 noiembrie, la Make a Point ne-ntoarcem în vechiul Pantelimon – pornim pe firul istoriei şi căutăm, printre case de mahala şi falnice blocuri, poveştile oamenilor din cartier. Care erau înainte vreme acele momente de răgaz pe care azi le asociem timpului liber? Cât de mult a influenţat schimbarea configuraţiei urbane obiceiurile locuitorilor de la periferie?
Răspunsurile ni se relevă treptat, prin diferitele ipostaze cotidiene ale bucureşteanului de demult. Ca într-un joc de oglinzi, ele capătă consistenţă dintr-o serie de relatări istorice, fotografii re-compuse, imagini de arhivă şi mărturii orale.
Invitaţia se continuă cu o scurtă incursiune în patrimoniul construit al cartierului, ancorându-ne într-un prezent asupra căruia trebuie să decidem noi înşine. La final inventariem spaţiile de recreere ale periferiei într-un exerciţiu de imaginaţie în folosul comunităţii.
Nu uita să vii la Make a Point cu un lucru vechi care ţie îţi aduce aminte de cartier. Fie că este o fotografie de când erai mic sau un obiect drag - noi le vom expune în spaţiul Postăvăriei pe toată durata expoziţiei. Hai să scriem împreună istoriile periferiei!”
Vernisajul va avea loc în 3 noiembrie, ora 19.00, la Postăvăria Română, Şos. Morarilor nr. 1.
       Mai multe detalii despre proiect şi echipă la www.makeapoint.ro sau pe facebook.