StatCounter

miercuri, 5 iunie 2013

Apariție editorială: Diana Dumitru, Igor Cașu, Andrei Cușco, Petru Negură (editori), Al Doilea Război Mondial. Memorie și istorie în Estul și Vestul Europei

Un aspect tematic major al acestui volum se referă la competiţia pentru memorie și la dimensiunea simbolică a politicilor memoriei legate de război în Europa postbelică.
Tensiunea permanentă între o abordare strict istorică a evenimentelor și una bazată pe funcţionarea selectivă a memoriei există, fără îndoială, mai ales în cazul unor fenomene care afectează auto-reprezentarea și auto-percepţia unor colectivităţi umane de mari dimensiuni. (…) Memoria este formată nu numai din amintiri articulate sau exprimate făţiș, ci și din multiple omiteri, tabuuri, cunoaștere tacită sau suprimări conștiente ale unor aspecte traumatice, care rămân însă fundamentale pentru înţelegerea traiectoriei unui individ sau a unei colectivităţi.
Informații preluate de pe site-ul Editurii Cartier.

Inaugurarea noului sediu al Centrului pentru Studiul Evreilor din România (CSIER) și simpozionul „Un moment important în activitatea CSIER”