StatCounter

luni, 31 decembrie 2012

Cartea despre Demnitate sau povestea unor oameni aproape necunoscuți


Un eveniment editorial special a avut loc în urmă cu câteva zile. Blogul Despre Demnitate s-a transformat în carte. Într-o carte electronică, pentru că editurile nu s-au arătat interesate să o publice pe hârtie. Încă. Dar cred că, preocupați de cumpărături pentru Crăciun și pregătiri pentru Revelion, prea puțini au fost cei care au remarcat acest lucru. Încă.
Am urmărit evoluția blogului Despre Demnitate aproape de la începuturile lui și am apreciat modul direct, profund și plin de sensiblitate în care au fost prezentate mai multe episoade din istoria noastră recentă, în special legate de rezistența anticomunistă din munți. Și e cu atât mai impresionant demersul, cu cât autorul nu este istoric, ci doar pasionat de istorie. Ori în zilele noastre e tot mai greu să găsești oameni dispuși să-și sacrifice timpul și energia pentru a face ceva pentru semenii lor. În cazul acesta să scrie o carte. Iar faptul că numele autorului nu apare menționat pe „coperta” sau foaia de titlu a cărții este o dovadă în plus a altruismului de care a dat dovadă în demersul său.
Pentru a stârni curiozitatea potențialilor cititori menționez doar că printre „personajele” cărții pot fi întâlniți Gavril Vatamaniuc, Vladimir Macoveiciuc, Teodor Șușman, Lucreția Jurj, Elisabeta Rizea, Ion Gavrilă Ogoranu, Toma Arnăuțoiu, Gogu Puiu, Spiru Blănaru și mulți alții.  
Într-o societate în care adevăratele repere sunt tot mai puține, Cartea despre Demnitate încearcă să aducă în fața celor interesați, și mai ales în fața tinerilor, câteva povești impresionante despre onoare, dragoste, demnitate. Pentru că nu e prea târziu. Încă.
Cartea în format .pdf poate fi descărcată de aici. Mai multe informații pot fi găsite și pe blog-ul Despre Demnitate.