StatCounter

duminică, 6 noiembrie 2011

Masă rotundă „Rusaliile Negre: deportarea în Bărăgan” şi vernisare de expoziţii

Miercuri, 9 noiembrie, ora 10, la Casa Europei, Str. Vasile Lascăr, nr. 31, are loc Masa rotundă cu tema „Rusaliile Negre: deportarea în Bărăgan”.
Masa rotundă marchează închiderea anului dedicat de Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei deportărilor din iunie 1951, când 44.000 de persoane au fost strămutate, într-o singură noapte, din Banat şi Mehedinţi în Bărăgan.
În cadrul evenimentului, începând cu ora 18.00, va avea loc şi vernisarea unei duble expoziţii: Rusaliile negre: deportarea în Bărăgan şi Memoria ca formă de justiţie, ambele realizate de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului /Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.
     Prima este o expoziţie comemorativă organizată la 60 de ani de la deportarea în iunie 1951, iar a doua marchează împlinirea a 18 ani de la începerea, sub auspiciile Consiliului Europei, a „Proiectului Sighet”, a cărui finalizare a dus la crearea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.
Evenimentul face parte dintr-un proiect derulat de Fundaţia Academia Civică în parteneriat cu Fundaţia Memoria în perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2011, cu sprijinul programului „Europa pentru cetăţeni. Memoria activă a Europei” al Comisiei Europene.
La evenimente vor participa foşti deportaţi, istorici, jurnalişti.