StatCounter

sâmbătă, 18 mai 2013

Apariție editorială: Anna Reid, Leningrad. Tragedia unui oras sub asediu, 1941-1944

La doar 11 săptămâni după ce Hitler a atacat Uniunea Sovietică, armata germană a încercuit Leningradul (astăzi Sankt Petersburg). Oraşul a rămas sub asediu doi ani şi jumătate, timp în care au pierit peste 700.000 de oameni, adică unul din trei locuitori. Folosind informaţii din jurnale, memorii şi rapoarte oficiale, Anna Reid oferă o descriere amănunţită a vieţii din timpul blocadei, insistând pe lipsa alimentelor, a apei şi a combustibilului, pe alienarea sentimentelor şi a legăturilor de familie, dar prezentând şi fapte de curaj şi sacrificiu de sine.
Autoarea încearcă să ofere răspuns la întrebări precum: Cine poartă vina pentru numărul mare de morţi, Stalin sau Hitler? De ce oraşul nu s-a predat şi nici nu a căzut pradă anarhiei? Cine avea drept de viaţă şi de moarte asupra locuitorilor?
Impresionantă prin originalitatea şi stilul său, oferindu-ne şi imagini-document elocvente, cartea Leningrad. Tragedia unui oraş sub asediu ne ajută să înţelegem mai bine firea umană şi o epocă istorică.
Informații de pe site-ul Editurii Corint.

Apariție editorială: Emanuel Copilaș, Geneza leninismului romantic. O perspectivă teoretică asupra orientării international a comunismului românesc 1948-1989

Cartea de față, structurată pe două planuri (unul empiric, respectiv unul teoretic), analizează orientarea internațională a României comuniste cu ajutorul a patru teorii majore ale relațiilor internaționale: pluralismul, realismul, marxismul și socio-constructivismul. Insistând asupra aspectelor ideologice ale gândirii și comportamentului comunismului românesc în plan extern și asupra conexiunilor acestora cu orientarea internă a regimului, lucrarea avansează ca ipoteză de lucru leninismul romantic, adică ideologia sui generis a comunismului românesc, ajuns la maturitate în timpul „epocii Ceaușescu”. Cadrul argumentativ al lucrării este bazat pe demonstrarea faptului că socio-constructivismul este teoria internațională cea mai adecvată pentru descifrarea politicii internaționale a României în perioada comunistă.

Din cuprins: 

Apariție editorială: Gabriel Andreescu, MISA. Radiografia unei represiuni


Începută în anii ’80 odată cu mult-discutatul „scandal al Meditației Transcendentale”, reprimarea mișcării yoga a continuat și dincolo de momentul decembrie 1989. După căderea comunismului, asistăm la o hărțuire la început discretă, apoi din ce în ce mai brutală a fostelor victime și a noilor aderenți la Mișcarea pentru Integrare Spirituală în Absolut. În baza unei ample documentări ce a presupus studierea dosarelor de urmărire informativă și a mărturiilor celor implicați, autorul investighează cauzele și semnificațiile acestui fenomen. Rezultatul este o carte-document în care cei interesați găsesc atât istorii individuale cutremurătoare, cât și o analiză din perspective multiple a acțiunilor întreprinse împotriva MISA.

Din cuprins: