StatCounter

vineri, 23 septembrie 2011

Rezoluţia adoptată la al XVII-lea Congres al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România

În zilele de 13-14 septembrie 2010, în staţiunea Mamaia, s-au desfăşurat lucrările celui de-al XVII-lea Congres al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România. Cei 244 de delegaţi prezenţi, de pe tot întinsul ţării, în urma dezbaterilor ce au durat două zile, au adoptat o Rezoluţie:

- Condamnarea comunismului de către Preşedintele Traian Băsescu, ca fiind un regim ilegitim şi criminal s-a dovedit a fi un act formal – cu iz electoral – aceasta neavând nici cea mai mică continuitate prin materializarea în ceva concret pentru noi.
- Invitaţi la ultimele trei congrese ale noastre, Preşedintele Traian Băsescu şi Primul Ministru, Emil Boc, nu şi-au găsit timpul necesar şi nici nu au trimis măcar câte un mesaj de salut printr-un secretar de stat sau consilier; fapt fără precedent!
- Solicitările noastre repetate de mai bine de un an şi jumătate de a fi primiţi în câte o audienţă de către cei doi, în scopul de a ne cunoaşte şi de a-i informa despre problemele cu care ne confruntăm nu şi-au găsit nicio rezolvare! 
- O atitudine asemănătoare o au şi majoritatea guvernanţilor şi parlamentarilor români. 

Lansare de carte: Vadim Guzun - Marea foamete sovietică 1926-1936

Miercuri, 28 septembrie, ora 18.00, la Cărtureşti MŢR (Muzeul Naţional al Ţăranului Român), are loc lansarea cărţii: Marea foamete sovietică 1926-1936, de Vadim Guzun.
Prezintă prof. dr. Elena Siupiur şi dr. Mihai Gheorghiu.

Marea foamete sovietică, 1926-1936 reflectă situaţia politică, economică şi socială din URSS, prin prisma documentelor inedite din arhivele diplomatice româneşti şi a celor edite din fostele arhive sovietice din perioada de metamorfozare a imperiului ţarist agrar într-unul totalitar industrial.
Volumul tratează cauzele, caracterul şi consecinţele uneia dintre cele mai mari tragedii ale secolului XX - foametea organizată de regimul bolşevic, în contextul planului cincinal, al colectivizării în masă şi al industrializării accelerate. Reconstituirea evenimentelor aduce o serie de elemente de noutate asupra modului în care foametea a fost utilizată ca instrument politic în procesul de consolidare a sistemului administrativ de comandă sovietic. Lucrarea este dedicată satului românesc de la Est de Nistru.
Despre autor:
Vadim Guzun este doctorand al Academiei Române, jurist şi diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Interesat de formarea regimului stalinist, politici de sovietizare şi relaţiile româno-sovietice, a publicat în coautorat studiul „Foametea din Ucraina în anii 1932-1933 - «holodomor» - demersuri de recunoaştere la nivel naţional şi internaţional” şi are în curs de apariţie volumul „Foametea, piatiletka şi ferma colectivă: documente diplomatice româneşti”.
Informaţii preluate de pe site-ul MŢR.