StatCounter

vineri, 20 septembrie 2013

Apariție editorială: Gabriel Moisa, Marius Kramer, Structuri anticomuniste din vestul României. Grupul Adrian Mihuţ

A apărut la Editura Mega din Cluj-Napoca volumul semnat de Gabriel Moisa și Marius Kramer, „Structuri anticomuniste din vestul României. Grupul Adrian Mihuţ”.
Pentru cei interesați redau mai jos cuprinsul cărții.

Apariție editorială: Nistor Man, Sfinții pe care i-am întâlnit. O convorbire cu Traian Călin Uba



Lucrarea a apărut în 2012 sub egida Fundației Academia Civică, în seria Istorie Orală (nr. 20) și are 214 pagini.
Nistor Man s-a născut la 1 august 1929 în comuna Şieu, judeţul Maramureş și a urmat cursurile Facultății de Filologie - limbi străine. A fost arestat la 21 august 1948 şi a fost condamnat la 5 ani închisoare corecțională, pedeapsă majorată ulterior administrativ cu 36 de luni. A executat pedeapsa în închisorile Sighetu Marmaţiei, Satu Mare, Cluj, Văcăreşti, Jilava, Târgşor, Poarta Albă, Peninsula, Coasta Galeş, Capu Midia, Năvodari. A fost eliberat la 13 august 1955. A fost rearestat la 14 noiembrie 1958 şi condamnat la 22 de ani muncă silnică, pedeapsă redusă ulterior la 7 ani închisoare corecțională. A executat pedeapsa în închisorile Satu Mare, Galaţi, Salcia, Stoieneşti. A fost eliberat la 1 august 1964.

Apariție editorială: Liviu Vălenaș, Fabrica de dosare



„Prin Fabrica de dosare, Liviu Vălenaș continuă munca tenace de investigare a arhivelor Securității.
Ca și în volumul precedent, Fabrica de spioni, sunt publicate sinteze, mărturii ale torționarilor și victimelor, documente de arhiva, inclusiv câteva dosare din cele două milioane pe care DSS le-a întocmit în perioada 1948-1989.
Este o frescă aproape vie a unui trecut totalitar, de ale cărui sechele suferim cu toții, până în ziua de astăzi.