StatCounter

vineri, 9 decembrie 2011

Conferinţa „În căutarea victimelor comunismului”, la Cluj-Napoca

Marius Oprea, preşedintele Asociaţiei pentru Memoria Victimelor Comunismului şi coordonatorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România va susţine la Cluj o conferinţă despre crimele comunismului.
Cu această ocazie va fi prezentat şi filmul documentar Patru feluri de a muri, în regia lui Nicolae Mărgineanu, care include şi acţiunea din 2010 de la fostul sediu al Securităţii din Cluj, legată de căutarea a 13 persoane dispărute, dar şi alte crime înfăptuite de Securitate în judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud (cazurile de la Sântejude-Vale şi Nepos).
Organizatorii evenimentului sunt: Universitatea „Babeş-Bolyai”, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România.
Evenimentul va avea loc marţi, 13 decembrie 2011, la ora 13, la Clubul Colegiului Academic al UBB, str. Emmanuel de Martone nr.1 (fosta Casă a Universitarilor).

Conferinţa „Un teolog mai puţin cunoscut!? Gânduri despre părintele André Scrima”

Marţi, 13 decembrie 2011, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universităţii din Bucureşti organizează conferinţa Un teolog mai puţin cunoscut!? Gânduri despre părintele André Scrima.
Invitaţii conferinţei sunt Pr. Vasile Răducă, profesor de teologie morală şi director al Departamentului de Teologie Sistematică, Practică şi Artă Sacră din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Bucureşti şi Vlad Alexandrescu, profesor la Departamentul de Limba Franceză al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi director al Centrului de cercetare „Fundamentele modernităţii europene” al Universităţii din Bucureşti. Vlad Alexandrescu face parte din comitetul de editare al Seriei de autor André Scrima de la editura Humanitas.
     Conferinţa Un teolog mai puţin cunoscut!? Gânduri despre părintele André Scrima se va desfăşura începând cu ora 18:00 în Amfiteatrul Dumitru Stăniloae al Facultăţii de Teologie Ortodoxă (str. Sf. Ecaterina, nr. 2, sector 4, Bucureşti).
Informaţii preluate de pe revista online a Universităţii din Bucureşti, TopUB.

Expoziţia itinerantă „Cronologia Războiului Rece” la Alba Iulia

Miercuri, 14 decembrie, ora 12, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia are loc deschiderea expoziţiei itinerante Cronologia Războiului Rece, realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Sighet.
La vernisaj vor participa cei doi fondatori ai Memorialului: Ana Blandiana, preşedinte al Fundaţiei Academia Civică şi Romulus Rusan, directorul Centrului de Studii şi realizator al expoziţiei.
Expoziţia face parte din proiectul internaţional „History after the Fall”, finanţat de Uniunea Europeană prin programul „Cultura 2000”. Partenerii Fundaţiei Academia Civică - Memorial Sighet în acest proiect internaţional au fost Institutul „Hannah Arendt” din Dresda, Institutul de Istorie Contemporană din Praga, Open Society Archives din Budapesta, Karta din Varşovia, Institutul Român de Istorie Recentă din Bucureşti.
Expoziţia (varianta în limba română) a fost deschisă în iulie 2006 la Sighet, devenind o expoziţie permanentă în cadrul Muzeului Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.
     Informaţii preluate de pe site-ul Memorialului Sighet.

Un interviu cu Dl. Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România

    Săptămâna aceasta s-a publicat în Revista Kamikaze un interviu cu Octav Bjoza, preşedintele AFDPR, în care se vorbeşte despre iubire, dar şi despre câteva din greutăţile prin care au fost nevoiţi să treacă foştii deţinuţi politici din închisorile comuniste.

Dezbaterea: Abdicarea Regelui Mihai I: implicaţii asupra istoriei României

Mircea Rusnac, Studii privind mişcarea de rezistenţă anticomunistă din Banat

Volumul cuprinde cinci studii semnate de dr. Mircea Rusnac: Procesul conducătorilor partizanilor anticomunişti din Banat (1949); Mişcarea de rezistenţă anticomunistă din Banat (1945-1953); Mărturii privind amploarea mişcării de rezistenţă anticomunistă din Banat; Rezistenţa anticomunistă din Banat pe Internet; „Al doilea nivel” al mişcării de rezistenţă anticomunistă din Banat. 
Volumul a fost editat de Biblioteca Cercului de Studii Vestul şi a fost lansat la Timişoara pe 7 decembrie, cu ocazia „Serii Bănăţene” organizată lunar de Bierhaus. Cei interesaţi îl pot procura prin comandă de la autor (mircea_rusnac@yahoo.com). Preţul unui exemplar este de 20 RON.

Întâlniri cu Rost: Petre Ţuţea după 20 de ani

Evenimentul va avea loc marţi, 13 decembrie ora 18 la Clubul Ţăranului. Muzeul Ţăranului Român, Bucureşti Şoseaua Kiseleff, nr. 3.
Vor participa: Demostene Andronescu, Dan Ciachir, Ion Papuc, Marcel Petrişor.
     Moderatori: Răzvan Codrescu şi Paul Ghiţiu.