StatCounter

duminică, 28 decembrie 2014

Lista tristeții (foști deținuți politici care ne-au părăsit) - Octavian Anastasescu

S-a născut la 28 noiembrie 1929 în comuna Moreni, judeţul Prahova, într-o familie modestă, cu cinci copii. După finalizarea şcolii normale în la Ploieşti a dat examen de admitere la Liceul Militar „Mănăstirea Dealu”. Deși a avut o medie bună (al 15 dintre candidați), datorită situației materiale a familiei nu a fost inițial acceptat, ci doar după intervenția lui Armand Călinescu, pe atunci prim-ministru. După liceu a dat examen la Facultatea de Filozofie din Bucureşti, și a intrat primul.
Ulterior, împreună cu alţi câţiva colegi, a pus bazele unei organizaţii subversive numită Partidul Naţional Român. A fost arestat la 7 august 1949 şi condamnat 1 an şi 6 luni de închisoare. A executat pedeapsa în închisorile Ploieşti, Poarta Albă, Văcăreşti, Târgu Ocna. În ultima dintre închisori l-a cunoscut și pe Grigore Gafencu. A fost eliberat la 13 iunie 1951.
Un interviu cu Octavian Anastasescu realizat de Andrei Lascu la 17 aprilie 2007 a fost publicat în volumul V din seria Experiențe carcerale în România comunistă.