StatCounter

miercuri, 11 decembrie 2013

Apariție editorială: Ştefan Lupu (coord.), În umbra crucii

Volumul coordonat de Pr. Prof. Dr. Ştefan Lupu, a fost realizat de o echipă a departamentului de cercetare istorică a Episcopiei, ca un omagiu adus episcopului Diecezei de Iași, PS Anton Durcovici, la 62 de ani de la moartea sa în închisoarea din Sighetul Marmaţiei.
Mai multe detalii despre carte, dar și despre comemorarea morții Episcopului pot fi găsite pe site-ul Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi.

Apariție editorială: Mircea Stănescu, Documentele Reeducării, vol. I

Termenul „reeducare” este o vocabulă a „limbii de lemn”, care are ca scop să acopere o realitate teribilă. Astfel, „reeducarea” de „tip Pitești” a constat într-o tentativă a puterii comuniste de a-și transforma opozanții – reali sau presupuși – în aderenți. Experimentul a fost pus în practică în anii 1949-1952 la închisoarea din Pitești și în alte cinci locuri de detenție, și are un precedent: reeducarea de la Suceava. Volumul de față conține documente din Arhiva CNSAS (fostă a Securității) și este primul dintre cele două proiectate să grupeze mărturii ale victimelor și relatări ale actorilor regimului comunist implicați în acea acțiune.
Volumul a apărut la editura Vicovia, Bacău, are un preț de 50,00 Lei și un număr de 578 pagini.
Informații preluate de pe blogul autorului.

Apariție editorială: Petru Șereș, Amintiri de groază din Infernul pământean - Posibil scenariu de film - 1951-1952

A apărut la Oradea volumului de poezii semnat de Petru Şereş, ce va fi lansat cu ocazia Simpozionului cu tema „Eroii bihoreni în Gulagul românesc”, ce se va organiza miercuri, 18 decembrie 2013, de la ora 10.00, în Sala „G-ral Traian Moşoiu” a Primăriei Municipiului Oradea. Organizatorii evenimentului sunt Asociaţia „Cei 40 de Mucenici” şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România - Filiala Bihor.
Despre autor:

Dezbatere: Cultură şi propagandă în EPOCA CEAUŞESCU

Joi, 12 decembrie a.c., ora 8.30 în cadrul Cercului Studențesc „Memorie și Istorie” de la SNSPA (Sala B1, SNSPA) va avea loc dezbaterea „Cultură şi propagandă în EPOCA CEAUŞESCU”. Cu această ocazie va fi vizionat și filmul „Epopeea Națională Cinematografică, Film, istorie și propagandă în regimul Nicolae Ceaușescu”, realizat de Bogdan Alexandru Jitea.
Mai multe detalii despre film:

Apariție editorială: Philobiblon, vol. XVIII, no. 2, July - December 2013

A apărut numărul vol. XVIII, no. 2, July - December 2013 din revista Philobiblon, în care sunt și câteva articole de istorie recentă. Pentru cei interesați redau mai jos cuprinsul revistei.

Apariție editorială: Ion Mititelu, Comunizarea raionului Leova: 1944-1950

Cartea analizează perioada 1940-1950, când populația din Basarabia a fost supusă unei politici de exterminare, în contextul colectivizării forțate, a foametei, deportărilor și a unor politici ale statului sovietic care au dus la dezintegrarea a mii de familii. Autorul analizează subiectul din prisma documentelor de arhivă. În volum sunt prezentate și liste cu persoane care au fost deportate, dar și copii ale unor documente de arhivă.
Cei interesați de cuprinsul volumului îl găsesc aici.