StatCounter

vineri, 29 aprilie 2022

Apariție editorială: Cornel Jurju, Cosmin Budeancă, „Suferința nu se dă la frați”. Mărturia Lucreției Jurj despre rezistența anticomunistă din Munții Apuseni (1948-1958), ediția a II-a revăzută și adăugită, Editura Polirom, 2022.

 
    După 20 de ani de la prima ediție (editura Dacia, Cluj-Napoca, 2002) eu și Cornel Jurju ne bucurăm să anunțăm că interviul nostru de suflet, pe care Lucreția Jurj a avut amabilitatea să ni-l acorde între noiembrie 2000 și februarie 2001, vede din nou lumina tiparului, de data aceasta la Editura Polirom.

Cartea are la bază un interviu de tip „povestea vieții” cu una dintre puținele femei-partizan implicate în rezistența armată anticomunistă din România. Între 1950-1954 a făcut parte, alături de soțul ei, Mihai Jurj, din Grupul „Teodor Șușman”, unul dintre cele mai importante grupuri de opozanți anticomuniști, activ în zona Munților Apuseni între 1948 și 1958. A fost arestată în 1954, condamnată la muncă silnică pe viață și a executat 10 ani de detenție.

luni, 11 aprilie 2022

În platoul Emisiunii „Omul şi Timpul”

În 10 aprilie 2022, alături de Cornel Jurju am fost invitații lui Rafael Udriște la emisiunea „Omul şi Timpul”, la TVR1. Temele discutate au fost: sovietizarea României și urmările ei; decapitarea elitelor; Grupul Teodor Șușman și rezistența anticomunistă din Munții Apuseni; reeditarea volumului Suferința nu se dă la frați. Mărturia Lucreției Jurj despre rezistența anticomunistă din Apuseni (Polirom 2022); Memoria - revista gândiri arestate.

     Înregistrarea emisiunii poate fi urmărită aici.

Despre „Memorie” în Emisiunea „Față către față între contemporani”

În 2 aprilie 2022, alături de dl. prof. dr. Nicolae Constantinescu, președintele Fundației Culturale Memoria, am fost prezent în emisiunea „Față către față între contemporani”, moderată de Marina Dumitrescu la Trinitas TV. Tema întâlnirii a fost „Rolul Memoriei” și Memoria - revista gândiri arestate.

Înregistrarea emisiunii poate fi urmărită aici.