A apărut la Editura Vremea, sub semnatura lui Tudorel Urian, volumul Vieţile lui Alexandru Paleologu.
Cartea reprezintă o trecere în revistă a circumstanţelor în care s-a desfăşurat viaţa unuia dintre cei mai cunoscuţi literaţi ai secolului XX, o viaţă caracteristică pentru contextul istoric al acestui veac şi pentru contextul geografic al României.
„Alexandru Paleologu este unul dintre martorii esenţiali pentru România secolului XX şi pentru perioada tulbure a primului deceniu postcomunist.
În lunga sa viaţă a întâlnit oameni deveniţi efigii ale istoriei naţionale şi ale istoriei culturii române.
A fost în imediata apropiere a unor evenimente care au însemnat cotituri majore în evoluţia ţării.
A cunoscut din interior fenomene îmbrăcate în mister (masoneria), a peregrinat religios pe traseul
ortodoxie – catolicism şi retur, a trăit emoţia de a sta ascuns sub o identitate falsă, coşmarul închisorilor comuniste şi ruşinea de a fi fost colaborator al fostei Securităţi. Şi-a împlinit, la bătrâneţe, visul tinereţii de a deveni ambasador la Paris.
S-a văzut, pe parcursul aceluiaşi an, încununat cu Premiul pentru Excelenţă în Cultura Română şi pus la stâlpul infamiei pentru o vină demult mărturisită. Cum singur mărturisea, toate acestea au fost scrise în destinul său şi au venit fără voia şi fără decizia sa.
De aceea, spunea el, «eu am o dovadă clară, indubitabilă a existenţei providenţei şi râd foarte tare când cineva vorbeste despre coincidenţă sau hazard»."
Tudorel Urian
Volumul e completat cu fotocopii ale unor documente din arhivele Securităţii şi cu fotografii ale lui Alexandru Paleologu.
Detalii şi comenzi la http://www.edituravremea.ro/vietile-lui-alexandru-paleologu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu