StatCounter

vineri, 30 iulie 2010

Fostul deţinut politic Călvărăsan Luca nu mai este printre noi

La lista deţinuţilor politici care nu mai sunt printre noi s-a mai adăugat ieri, 29 iulie 2010 şi numele lui Călvărăsan Luca. Născut la 21 iunie 1925, în comuna Ruşi - Sibiu, a urmat cursurile Liceului Industrial „Astra” din Braşov şi a activat în cadrul Frăţiilor de Cruce. Pentru aceasta a şi fost arestat în 1948, la 14 iulie (după propria mărturie) / 22 iulie (după fişa matricolă penală), pe când era militar în termen la batalionul 6 vânători de munte din Aiud. A fost condamnat la 3 ani închisoare corecţională pe care a executat-o în închisorile Braşov, Jilava, Târgşor şi Valea Neagră. La 30 august 1951 a primit o condamnare administrativă de 12 luni pe care a executat-o la Capul Midia. A fost eliberat la 17 februarie 1953 cu domiciliu obligatoriu la Sibiu. A fost rearestat la 15 noiembrie 1956, după evenimentele din Ungaria, şi condamnat la 20 de ani muncă silnică. A executat pedeapsa în închisorile Sibiu, Aiud, Jilava, Uranus. A fost eliberat la 31 iulie 1964.

După Revoluţie a fost unul dintre membri activi ai Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Sibiu. A relatat despre viaţa din puşcăriile comuniste în cartea sa Istoria în lacrimi, Editura Bucura, Sibiu, 1998.

Într-un interviu din martie 2007 referindu-se la anii de închisoare şi cum i-au schimbat aceştia viaţa mărturisea: „Am pierdut mai mult, că ţineam foarte mult să îmi termin educaţia. Eram, vreau să spun, avid pentru studiu. Asta era pentru mine o bogăţie. Părinţii materialiceşte au fost săraci, n-aveam ce să fac... la ţară acolo, cu pământul care l-au predat. Tata a murit la prima arestare, deci la trei zile, nu l-am condus pe ultimul drum, mama la două sau trei luni după ce m-am întors pierduse vederea, după cinci ani, da’ s-a bucurat foarte mult că m-auzea... Simţea prezenţa. Deci, vă daţi seama, toate ăstea... am devenit foarte atent la suferinţele altora. Dacă mă lăsa să fac studii, era o împlinire, să-mi fac şi datoria asta, pentru că am citit foarte mult, îmi plăcea istorie, filozofia, gândirea şi... cu puterile care le aveam, cu conştiinţa de sine, nu aveam dificultăţi. În faţa lui Dumnezeu sunt mulţumit pentru tot ce vine şi pentru tot ce mi-a dat. Nu-L iau la întrebări, adică: Da’ de ce, Doamne, mi-ai dat mie? 
[...]  
M-am întâlnit ulterior şi m-a întrebat unu’ dintre securişti: Dom’le, mă urăşti pe mine, pentru că...? Zic: Dom’le, eu nu urăsc pe nimeni, că nu-s construit pentru ură... nu încape, nu pot.”

miercuri, 21 iulie 2010

Simpozionul internaţional „Calvarul - Deportări şi destine”, Făgăraş - Sâmbăta de Sus, 22-27 Iulie 2010

În perioada 22-27 Iulie 2010 la Făgăraş - Sâmbăta de Sus va avea loc şi Simpozionul internaţional „Calvarul - Deportări şi destine, în cadrul proiectului Keep Alive The Past Memory For The Future (REMEMBER), beneficiind de finanţare de la Uniunea Europeană prin programul „Europa pentru Cetăţeni”.

Programul Simpozionului Internaţional „Destine individuale şi colective în comunism” Făgăraş - Sâmbăta de Sus, 22-25 Iulie 2010

În perioada 22-25 Iulie 2010 va avea loc ediţia a V-a a Simpozionului Internaţional de la Făgăraş - Sâmbăta de Sus. 
Pentru cine este interesat, redau programul evenimentului si rezumatele lucrărilor: 
Joi, 22 Iulie 2010

- Sosirea participanţilor
Cazarea participanţilor la Hotelul Academiei „Brâncoveanu” Sâmbăta de Sus
19.00 Cina -

Vineri, 23 Iulie 2010

8.30 - Micul dejun          

Aula Academiei „Brâncoveanu” Sâmbăta de Sus

9.30 - 10.00 Deschiderea oficială a simpozioanelor Destine individuale şi colective în comunism” şi „Calvarul - deportări şi destine
- Cuvânt de salut din partea organizatorilor: Prof. univ. dr. Ştefan CÂLŢIA (Fundaţia Culturală „Negru Vodă” Făgăraş), Dr. Mihail NEAMŢU (Director Ştiinţific, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc), Prof. univ. dr. Elena HELEREA (Universitatea „Transilvania” Braşov), Ilinca IORDACHE (Fundaţia Konrad Adenauer), Florentin OLTEANU, (Memorialul Rezistenţei Anticomuniste Ţara Făgăraşului).
- Cuvânt de salut din partea autorităţilor locale

Simpozionul Internaţional de la Făgăraş - Sâmbăta de Sus "Destine individuale şi colective în comunism"


În perioada 22-25 Iulie 2010 va avea loc ediţia a V-a a Simpozionului Internaţional de la Făgăraş - Sâmbăta de Sus. Ediţia din acest an are ca temă „Destine individuale şi colective în comunismşi reprezintă o continuare a demersurilor începute în 2006, de a pune în discuţie trecutul recent, şi de a oferi istoricilor şi cercetătorilor români şi străini un cadru de dialog pe probleme legate de istoria comunismului din România şi din alte state, dar şi de a a atrage atenţia asupra proiectului muzeal  „Memorialul Rezistenţei Anticomuniste Ţara Făgăraşului”.

luni, 19 iulie 2010

Un articol/interviu în Adevărul, despre deportarea în Bărăgan din iunie 1951

Un articol/interviu cu un aromân, Todi Santa, născut în Macedonia, la Skopje în 1924, emigrat în Cadrilater cu familia în 1938, apoi în România în 1940, şi, în final, deportat în Bărăgan în iunie 1951, împreună cu alte mii de români, germani, sârbi sau bulgari.
Detalii la http://www.adevarul.ro/actualitate/Deportat_in_Baragan-_-Lagarele-comunistii_ne-au_stricat_caracterul-Eram_in_stare_sa_omoram_pe_oricine_0_300570383.html

Livia Sicoie-Coroi, Colectivizarea agriculturii în Raionul Brad între istorie şi memorie (1949-1962), Argonaut, Cluj-Napoca, 2009


Colectivizarea agriculturii este unul dintre cele ai importante şi complexe subiecte ale istoriei comunismului românesc. 
În ultimii 20 de ani s-au publicat studii de caz pe localităţi sau zone mai extinse, volume de documente sau tematice, dar nu există o lucrare de sinteză care să trateze subiectul. De altfel o astfel de întreprindere este, cred, încă destul de greu de realizat, în condiţiile în care numeroase arhive locale nu au fost văzute de istorici şi mii de victime ale colectivizării nu şi-au „spus” povestea.
Tocmai pentru a recupera „documentele” din această „arhivă” reprezentată de memoria colectivă, odată cu înfiinţarea Institutului de Istorie Orală în 1997, la Cluj, colectivizarea a început să fie un subiect tot mai des abordat, la nivel de licenţă, masterat şi, iată, cum e cazul Liviei Sicoie-Coroi, de doctorat.
Bazată pe documente de arhivă dar şi pe mărturii orale, cartea aduce o contribuţie însemnată la cunoaşterea perioadei 1949-1962 şi cred că poate reprezenta un model pentru abordări similare. Iar când mai multe astfel de lucrări or să fie publicate, va mai rămâne un pas, ce e drept nu tocmai mic şi uşor de făcut, până la o lucrare de sinteză privitoare la colectivizarea agriculturii în România

Cuprinsul:

duminică, 18 iulie 2010

Lista studenţilor admişi la Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat - 2010


În perioada 22-28 august 2010 Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc organizează a IV-a ediţie a Universităţii de Vară de la Râmnicu Sărat. Tematica de anul acesta este „Comunismul între memorie şi istorie”, iar cei 20 de studenţi admişi în urma selecţiei sunt:
  1. Apostol Victoria - Bucureşti
  2. Bartic Alina - Bucureşti
  3. Basiul Sabina - Bucureşti
  4. Bătrân Mariana - Arad
  5. Cimpoae Marius - Timişoara
  6. Cochior Loredana - Bucureşti
  7. Dinu Raluca - Bucureşti
  8. Flucus Georgiana - Şinca Nouă, Braşov
  9. Gafiţa Irina - Iaşi
  10. Golomoz Cristina - Focşani, Vrancea
  11. Harhătă Raisa- Iaşi
  12. Ilie Anda - Slatina, Olt
  13. Leon Cristian - Iaşi
  14. Marc Ştefana - Zăneşti, Neamţ
  15. Marica Adrian - Slatina, Olt
  16. Petrache Ana - Ploieşti, Prahova
  17. Rugină Florin - Iaşi
  18. Sorescu Andrei - Bucureşti
  19. Troacă Lucian - Dorohoi, Botoşani
  20.  Vişan Cristina – Bucureşti

AIO - Anuarul Institutului de Istorie Orală - IX

Piaţa publicaţiilor care abordează teme referitoare la istoria recentă a avut din 1997 încoace o prezenţă constantă în AIO - Anuarul Institutului de Istorie Orală de la Cluj-Napoca. Deşi la începuturi istoria orală în România a fost privită cu reticenţă de istoricii tradiţionalişti, încet dar sigur, prin dăruire şi profesionalism, echipa de la Cluj a reuşit, în pofida greutăţilor, să se impună şi să dovedească faptul că, mai ales în ceea ce priveşte istoria comunismului, memoria colectivă reprezintă un potenţial extrem de important care se impune a fi exploatat. 

În 24 iunie, la evenimentul prilejuit de lansarea ultimelor publicaţii ale IIO au fost prezentate publicului şi ultimele două numere ale AIO. În semn de solidaritate cu cei alături de care mi-am petrecut câţiva ani importanţi ai vieţii şi carierei şi faţă de anuarul în care mi-am publicat primul studiu, prezint mai jos cuprinsul şi coperţile acestor ultime două numere.

AIO - Anuarul Institutului de Istorie Orală, IX, Presa Universitară Clujeană, Argonaut, Cluj-Napoca, 2008, 336 p. (Volum coordonat de Valentin Orga şi Iulia Pop)


Cuprins
Doru Radosav - Uzul şi abuzul de istorie şi memorie în trei descompuneri / Use and Abuse in History and Memory. Three directions.......................................      

„LOCUIRI” ALE MEMORIEI : TOPOFANIE, IDENTITATE, SUPRAVIEŢUIRE
Ştefan CRIŞAN - Credinţă şi memorie. Crucea din Piaţa Universităţii (Bucureşti) / Belief and Memory. The Crossfrom Univestităţii Square (Bucharest) .......................................
Iulia POP - Scrierile despre sine între literatură şi istorie / Writing about Ourself Between Literature and History......................
Adrian BODA - Imaginea soldatului german în memoria combatanţilor români în cel de-al doilea război mondial / The Image of the German Soldier in the Memory of the Romanians during the Second World War.............................
Ion XENOFONTOV - Foştii combatanţi afgani în societatea actuală din Republica Moldova. Studiu de istorie orală / The Image of the Ex-servicemen in Afghanistan in Nowadays Society of Moldavia.............................

MEMORIE, EVENIMENTE, IMAGINAR
Viorica OLARU-CEMÎRTAN - Deportarea din 5-6 iulie 1949 din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească în imaginarul social / The Image of Deportation of July   5-6, 1949 in the Social Imaginary of the Moldavian Society...................................
Cosmin BUDEANCĂ - Percepţia emigrării etnicilor germani în perioada 1945-1989 în memoria colectivă a comunităţilor româneşti / The Perception of the Local German Emigration during 1945-1989 in the Romanian Collective Memory .....................
Gheorghe GORUN, Hadrian GORUN - Din rezistenţa armată la comunism: Căpitanul Nicolae Trocan; „Mişcarea Română de Rezistenţă” / From the armed Resistance to Communism: Cpt. Trocan Nicolae and “The Romanian Resistance Movement” Between History and Memory.............................
Livia COROI - Percepţii asupra comunismului în mentalul colectiv - surse documentare şi mărturii. Studiu de caz: Raionul Brad în anii colectivizării agriculturii / Perceptions on Communism in Collective Memory Documents and Testimonies. A Case Study: Brad District................................... .............................

Eduard BOBOC - Convenţia „Snegur-Elţîn” şi semnificaţia acesteia. Secvenţe de istorie trăită / The „Snegur-Elţîn” Convention and Its Significance. A Sequence of Living History.............................


CRONICA ŞTIINŢIFICĂ, DISCUŢII, RECENZII, NOTE DE LECTURĂ
Lavinia STAN. Oral History, Advocacy and Law. Cronică de conferinţă .............................
Cristian ŞERBAN. Universitatea de Vară - Râmnicu Sărat ....
William A. Corsaro, Sociologia copilăriei, ediţia a II-a, Cluj-Napoca, International Book Acces, 2008, 368 p. (Claudiu Rusu)................................................................................................
Brânduşa Armanca, Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii, Bucureşti, Marineasa, 2008 (Oana Popuţiu)....    
Robert Atkinson, Povestea vieţii. Interviul, traducere de Sebastian Năstăsuţă, Iaşi, Polirom, 2006, 168 p. (Cătălin Rogojanu).........................................................................................
Dan Lungu, Povestirile vieţii. Teorie şi documente, Iaşi, Editura Universităţii „Al. I. Cuza”, Iaşi, 2003, 252 p. (Claudiu Rusu).......
Georgeta ORIAN, Vintilă Horia - privire monografică, Alba Iulia, Bălgrad, 2000, 114 p. (Oana Popiţiu).........      
Florin Constantiniu, De la Răutu şi Roller la Muşat şi Ardeleanu, Bucureşti, Editura Enciclopedică, 2007, 520 p. (Felician Velimirovici)........................................................................
Mălina Voicu, România religioasă. Pe valul european sau în urma lui?, Iaşi, Institutul European, 2007, 160 p. (Raluca Dima)....
Niculae Bellu, Morala şi stânga culturală, ediţie îngrijită de Vasile Morar, Bucureşti, Paidea, 2008, 239 p. (Adriana Szekely).....


AIO - Anuarul Institutului de Istorie Orală - X

AIO - Anuarul Institutului de Istorie Orală [Trecutul aprop(r)iat şi istoria orală], X, Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2008, 230 p. (Volum coordonat de Ioana Cosman şi Gela Benchea)

Cuprins 
 
Doru RADOSAV - De la mărturia orală la depoziţie sau două modalităţi de apropriere (asumpţie) a trecutului / From oral testimony to deposition. Two modalities for assumption the past...............................
Simona BRANC - Povestea-vieţii ca mijloc de (re)construcţie a „sinelui” / Life-story as a method for reconstruction the Self..................................................................................................
Maria ALDEA - The Ethics of Memory. A Point of View / Etica memoriei. Un punct de vedere…..................
Ruxandra CESEREANU - Etică şi memorie / Ethics and Memory……….......................................................
Katarzyna MADOŃ-MITZNER / Piotr FILIPKOWSKI - Memory and Oral History. An Experience of The Karta Center in Poland / Memoria şi istoria orală. Experienţa Centrului Karta din Polonia……...................
Anselma GALLINAT - Memory, the Self and Rhetoric: Talking about, Explaining and Justifying Life During Socialist East Germany in the Democratic Present / Memoria, Sinele şi Retorica: povestirea, explicarea şi justificarea vieţii în Germania socialistă şi prezentul democraţiei………...............................
Ioana COSMAN - Memoria fricii şi a suferinţei în lagăr. Mărturii ale  supravieţuitorilor Shoah-ului / Memory of fear and sufference in the camp. Testimonies of the Shoah survivors.........................
Cosmina PAUL - 1945 în Maramureş: Memoria locurilor între istorie şi povestire (Poveste cu jizi) /1945 in Maramureş: The memory of place between history and narration..............................................
Ion Xenofontov - Vocabularul combatanţilor sovietici în războiul din Afghanistan (1979 - 1989) între comunicare şi identitate / The combatants’ vocabulary in the war of Afghanistan (1979-1989) between communication and identity.............................
Paula IVAN - Mituri şi simboluri în memoria colectivă privind rezistenţa anticomunistă / Miths and Symbols in Collective Memory regarding Resistance against Communism…………
Gela BENCHEA - Sărbători în oraş. Comemorarea revoluţiei de la 1848 la Blaj (1900-2000). Sărbători urbane în memoria colectivă / City celebration in collective memory. The celebration of the Revolution of Blaj (1900-2000)………..………..
Sânziana PREDA - Imaginea populaţiei majoritare în memoria colectivă a cehilor din Banat. Dimensiunile convieţuirii / The Image of Majority in the Collective Memory of the Czechs from Banat. Dimensions of Cohabitation………………………………


sâmbătă, 17 iulie 2010

O ipoteză interesantă. Partizanul anticomunist Teodor Şuşman senior nu s-ar fi sinucis


Potrivit procurorului militar clujean Viorel Siserman, Teodor Şuşman senior nu s-ar fi sinucis. Magistratul a declarat că, în urma cercetărilor criminaliştilor, s-a dovedit că niciunul din cele 6 gloanţe identificate nu ar fi provenit din arma lui Teodor Şuşman. De altfel, el este de părere că un proiectil tras de la o distanţă mică trebuia să iasă pe partea cealaltă, nu să rămână în cap, aşa cum s-a întâmplat în acest caz.

Mai multe detalii despre această ipoteză, în presa clujeană la:
http://www.citynews.ro/cluj/eveniment-29/oficial-luptatorul-anticomunist-teodor-susman-nu-s-a-sinucis-88026/ 

http://www.napocanews.ro/2010/07/cate-un-scuipat-la-o-distanta-de-60-de-ani-de-la-teofil-rachiteanu.html 

vineri, 16 iulie 2010

Proiecţia filmului documentar Kapitalism, reţeta noastră secretă, la Braşov

Joi, 22 iulie 2010, de la ora 20.30, la Centrul Cultural „Reduta” din Braşov (Str. Apollonia Hirschner nr. 8) va avea loc proiecţia filmului documentar Kapitalism, reţeta noastră secretă, urmată de o întâlnire a regizorului Alexandru Solomon cu publicul.
Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român în cadrul celei de a XVI-a ediţii a Cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească, desfăşurate la Braşov în perioada 7-31 iulie. 

Kapitalism, reţeta noastră secretă (producţie Hi Film Productions & Seppia, 2010), documentar regizat de Alexandru Solomon, cu o distribuţie din care fac parte magnaţii George Becali, George Copos, Dan Diaconescu, Ioan Niculae, Dinu Patriciu, George Pădure şi Dan Voiculescu, descrie drumul României „de la un comunism cu faţă urâtă la o democraţie originală de piaţă. Filmul a fost selecţionat recent la Festivalul de la Sarajevo 2010.

Accesul publicului la proiecţie este liber, în limita locurilor disponibile. 

Informaţii suplimentare: www.icr.ro/bucuresti/evenimente/cursanti-din-17-tari-invata-limba-romana-in-luna-iulie-in-romania.html

joi, 15 iulie 2010

Andrea Dobeş, Reprimarea elitelor interbelice. Colonia ,,Dunărea” Sighet (1950-1955), Editura Valea Verde, Sighetu Marmaţiei, 2010


Andrea Dobeş, Reprimarea elitelor interbelice. Colonia ,,Dunărea” Sighet (1950-1955), Editura Valea Verde, Sighetu Marmaţiei, 2010

Vineri, 16 iulie 2010, ora 12.30, în cadrul ediţiei a XIII-a a Şcolii de Vară de la Sighet, la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei se va lansa volumul semnat de Andrea Dobeş, Reprimarea elitelor interbelice. Colonia ,,Dunărea” Sighet (1950-1955), Editura Valea Verde, Sighetu Marmaţiei, 2010, 222 p.

Închisoarea de la Sighet (cunoscută în epocă drept Colonia „Dunărea”), a beneficiat până în prezent de un interes relativ modest din partea istoricilor, chiar dacă este, de departe, cea mai cunoscută închisoare comunistă din România. În aceste condiţii, Andrea Dobeş, cercetător în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei (http://www.memorialsighet.ro/), şi, în opinia noastră, cea mai bună cunoscătoare a subiectului, oferă această lucrare atât specialiştilor interesaţi de sistemul represiv comunist, cât şi publicului larg.
Bazată pe o cercetare laborioasă în arhivele fostei Securităţi, dar şi pe lucrări generale şi mărturii de istorie orală, cartea anticipează o teză de doctorat ce îşi propune o tratare monografică mult mai aprofundată a ceea ce a însemnat „închisoarea elitelor” de la Sighet.
Cartea beneficiază de o prefaţă de semnată de istoricul englez Dennis Deletant, unul dintre cei mai buni cunoscători ai istoriei recente a României.
Cuprinsul cred că poate să ilustreze cel mai bine multitudinea de aspecte analizate de autoare şi să convingă asupra profesionalismului abordării.

Prefaţă (Dennis Deletant) ...................................................
 Evoluţia sistemului represiv în România (1945-1964) .............
Arestarea elitei politice interbelice ........................................
Ofensiva împotriva Bisericii Catolice ....................................
Desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice ....................
Prigoana împotriva Bisericii Romano-Catolice ......
Istoricul penitenciarului ........................................................
Statutul juridic al deţinuţilor ……………………………….....
Dinamica populaţiei penitenciare ..........................................
Regimul penitenciar .............................................................
Regimul alimentar ...............................................................
Regimul sanitar ...................................................................
Personalul închisorii .............................................................
Comandanţii ......................................................................
Ofiţerii informativi .............................................................
Ofiţerii politici ...................................................................
Gardienii ...........................................................................
Situaţia deceselor din penitenciar ..........................................
Reprofilarea penitenciarului ..................................................
Lista deţinuţilor politici din penitenciar ...................................
Lista deţinuţilor decedaţi ......................................................
Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei ……....
Listă bibliografică …………………………………………...
Indice de nume ………………………………………….….
Indice de localităţi …………………………………………..

miercuri, 14 iulie 2010

Două volume cu interviuri de istorie orală despre Holocaustul din Nord-Vestul Transilvaniei

Printre publicaţiile lansate de Institutul de Istorie Orală se numără două lucrări despre Holocaustul din Nord-Vestul Transilvaniei, ambele având ca editor pe Ioana Cosman.

Ioana Cosman (editor), Depoziţii despre viaţă şi moarte. Holocaustul din Nord-Vestul Transilvaniei. Cercetare de istorie orală, Argonaut, Cluj-Napoca, 2009
este al VI-lea volum din seria Supplementum AIO şi prezintă o parte din rezultatele unor cercetări privind Holocaustul, demarate la Cluj-Napoca în urmă cu mai mulţi ani.
Volumul debutează cu un studiu semnat de Doru Radosav, directorul Institutului, Holocaustul: istorie, memorie, reprezentare. Câteva consideraţii şi continuă cu un studiu introductiv (în limba română şi în engleză), semnat de Ioana Cosman, Shoah în Transilvania de Nord, despre situaţia evreilor din România în perioada interbelică, dar mai ales din Transilvania după august 1940.
Apreciez ca fiind foarte importantă în economia acestui studiu partea dedicată stadiului cercetărilor privind Holocaustul în România, utilă celor interesaţi de a demara cercetări în acest domeniu.
Urmează apoi 26 interviuri de istorie orală, cu evrei, români şi maghiari, realizate în judeţele: Bihor (5), Satu Mare (5), Sălaj (8), Mureş (8), de Ioana Cosman, Daniel Stejerean, Adrian Oneţ, Dinu Gherman, Cosmina Paul, Aura Pintea, Adrian Boda.
 
Ioana Cosman (editor), Shoah în Transilvania de Nord. Depoziţii despre viaţă şi moarte. Cercetare de istorie orală, Argonaut, Cluj-Napoca, 2010 
Al VIII-lea volum din seria Supplementum AIO, vine ca o continuare firească a volumului Depoziţii despre viaţă şi moarte: Holocaustul din Nord-Vestul Transilvaniei. Cercetare de istorie orală 
Volumul debutează cu o notă a editorului în care se prezintă foarte pe scurt situaţia evreilor după 1918 şi continuă cu 24 de interviuri cu evrei deportaţi, supravieţuitori ai Holocaustului, dar şi cu români sau maghiari, martori ai perioadei respective. Interviurile au fost realizate de Ioana Cosman, Daniel Stejerean, Dinu Gherman, Gela Benchea în judeţele Bistriţa-Năsăud (5), Cluj (9), Maramureş (10).