StatCounter

sâmbătă, 11 decembrie 2010

Conferinţă Gavril Vatamaniuc - Memoria vie a spiritualităţii româneşti


Gavril Vatamaniuc, unul dintre ultimii supravieţuitori ai rezistenţei anticomuniste din Munţii Bucovinei, va împărtăşi, în cadrul acestei conferinţe deosebite, din uluitoarea experienţă a celor 6 ani de singurătate petrecuţi în pădurile şi munţii Bucovinei, a greilor ani de temniţă care au urmat, dar şi din bucuria apropierii de Dumnezeu.
Gavril Vatamaniuc a fost pus în 1948 sub urmărirea Securităţii deoarece a intrat în conflict cu ofiţerii care se ocupau de educatia, cultura şi propaganda comunistă. La 25 noiembrie 1949 s-a refugiat în pădurile din zona Suceviţei, unde a stat ascuns timp de 6 ani. A fost prins şi condamnat la muncă silnică pe viaţă, pedeapsă comutată ulterior la 25 ani. A executat 9 ani de pedeapsă în temniţele comuniste.
Evenimentul este organizat de Fundaţia „Arsenie Boca” şi va avea loc Vineri, 17 decembrie 2010, ora 18.00, în Aula Magna a Academiei de Ştiinte Economice (Str. Piaţa Romană nr. 6, sector 1 - intrarea prin str. Căderea Bastiliei).

4 comentarii:

Livia spunea...

Se da si la TV? Ar fi extraordinar!

Cosmin Budeanca spunea...

din pacate nu cred, desi, intradevar, Gavril Vatamaniuc ar merita cel putin o emisiune

Ovidiu spunea...

Buna ziua.
Sunt din localitatea Radauti jud. SV. Am urmarit cu multa atentie materialele dumneavoastra de pe acest blog si as avea o intrebare pentru dumneavoastra ca istoric. Cum este posibil ca sa regasim o ruda pierduta in perioada "Rezistentei anticomuniste". Simion Tudose si Aurelia Tudose sunt fratele si sora bunicului meu (tatal mamei mele)si ei au fost impuscati de Vladimir Macoviciuc in casa in care locuiesc acum cu sotia (bunica mea are 84 de ani si noi avem grija de ea) in Vicovu de Jos. Varianta motivului impuscarii lor de Macoviciuc din ce ne povesteste bunica difera putin de ce ma gasit noi pe net, dar nu asta vreau sa va explic acum. Bunicul meu Alexandru Tudose a mai avut un frate Ilarie Tudose care era "seful legionarilor" (asa spune bunica, iar eu nu cunosc gradul care la avut), iar odata cu venirea comunistilor la putere el a parasit localitatea (mai multe rude spun ca a plecat din tara). Mai multi ani dupa plecarea lui venea securitatea inopinant noaptea la bunicul meu sa intrebe de el sau sa il caute prin toata casa. Dupa ani s-au lamurit si ei ca nu mai stim nimic despre el. Exista o cale sau posibilitatea de a mai putea afla ceva despre el? Noi suntem iconografi si nu cunoastem toate metodele legale de a gasi o urma in acest caz.
Dumneavoastra in calitate de istoric poate ne puteti indruma mai bine cu cateva sfaturi.
Va multumim anticipat.
Cu respect Galan Ovidiu & Galan Anca - iconografi

Cosmin Budeanca spunea...

Stimate domnule Ovidiu Galan, m-am documentat referitor la unchiul dumneavoastra si cred ca am gasit ceva informatii, insa, din pacate, nu sunt prea bune. In Cicerone Ionitoiu in cartea sa Victimele Terorii Comuniste. Arestati, torturati, intemnitati, ucisi. Dictionar. Ş, T, Ţ, U, V, X, Y, Z, Editura Masina de Scris, Bucuresti, 2010, p. 271 spune despre un Ilarie Tudose: "Student. In toamna anului 1948 a reusit sa treaca fraudulos granita in Iugoslavia, unde a fost impuscat sub pretextul unei tentative de evadare din mina de carbuni Banovici". Din pacate dl. Ionitoiu nu specifica de unde are informatiile. Va pot sugera sa va adresati cu o cerere la CNSAS (www.cnsas.ro). E posibil sa gasiti acolo un dosar intocmit de fosta Siguranta (precursoarea Securitatii) in care ar putea fi anumite informatii despre el. Sper ca cele de mai sus sa va fie de folos. Daca aveti dificultati sau nelamuriri, nu ezitati sa-mi scrieti. Toate cele bune. Cosmin Budeanca