StatCounter

sâmbătă, 29 octombrie 2011

Lansare de carte: Vadim Guzun, „Foametea, piatiletka şi ferma colectivă: documente diplomatice româneşti, 1926-1936”

Miercuri, 16 noiembrie, la ora 11.00, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului organizează lansarea volumului de documente "Foametea, piatiletka şi ferma colectivă: documente diplomatice româneşti, 1926-1936, autor drd. Vadim Guzun.
Vor lua cuvântul prof. dr. Radu Ciuceanu, director al INST, conf. univ. dr. Octavian Roske, secretar ştiinţific al INST, prof. dr. Vasile Buga, dr. Dan Cătănuş şi dr. Vitalie Văratic.
Lansarea va avea loc la sediul INST din strada Arh. Grigore Cerchez, nr. 16, sector 1, Bucureşti. Tel. 021 2306992; email: inst.academia@gmail.com

     „Lucrarea Foametea, piatiletka şi ferma colectivă: documente diplomatice româneşti, 1926-1936 reprezintă un exerciţiu de recuperare a defazajului din mediul academic din România pe segmentul care acoperă perioada de formare şi consolidare a regimului stalinist. Documentele tematice inedite, pe care le-a identificat Vadim Guzun în Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, acoperă cele trei politici esenţiale ale aşa-numitei <revoluţii staliniste de sus> - înfometarea în masă, planul cincinal (piatiletka) şi colectivizarea forţată a ţăranilor. Rapoartele, analizele şi sintezele diplomaţiei de la Bucureşti relevă suficient de clar modul în care aceste instrumente politice au asigurat <modernizarea> imperiului sovietic. Rezultatul dramatic al experimentelor totalitare care fac obiectul volumului a constat în exterminarea a milioane de oameni nevinovaţi, iar modelul acestora a fost aplicat, într-o primă etapă, provinciilor româneşti anexate de Uniunea Sovietică, iar ulterior, României şi altor state europene.
   Vadim Guzun este doctorand al Academiei Române, diplomat în Ministerul Român al Afacerilor Externe. Interesat de formarea regimului sovietic, relaţiile româno-sovietice şi politici de sovietizare, autorul a mai publicat, recent, volumul Marea foamete sovietică, sub egida Institutului <George Bariţiu> din Cluj-Napoca”.
       Informaţii preluate de pe blog-ul INST-ului.

4 comentarii:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Cosmin Budeanca spunea...

Intrucat la aceasta postare a fost facut un comentariu care facea referiri la viata personala a d-lui Guzun, autorul cartii, si nu la subiectul postari, ma vad nevoit sa sterg acest comentariu. Este prima data cand apelez la aceasta metoda, insa cred ca chestiunile personale trebuiesc rezolvate pe alte cai, iar acest blog nu este una dintre acestea. Va multumesc pentru intelegere.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Cosmin Budeanca spunea...

Stimata doamna IORDACHE. Intrucat posibilitatile de a transmite mesaje catre cei care fac comentarii pe blog sunt limitate (nu am acces la adresa de mail etc), ma vad nevoit sa folosesc aceasta cale pentru a va raspunde la cea de a doua postare. Si pe care, cu regret va anunt, ma vad nevoit sa o elimin. Blogul acesta este unul personal, pe care inteleg sa postez preponderent informatii care tin de istoria recenta, si nu vreau ca el sa fie o scena pe care sa se rezolve diverse chestiuni de ordin privat. In ceea ce priveste dreptul de exprimare il sustin in totalitate, insa cred ca in aceasta privinta viziunile noastre sunt putin diferite. Inteleg sa va accept orice comentarii referitoare exclusiv la carte si subiectul acesteia, iar pentru orice probleme de ordin personal va rog sa utilizati alte cai de comunicare. Cu multumiri pentru intelegere. Cosmin Budeanca