În perioada regimului comunist romii nu au beneficiat de statutul de minoritate naţională, cu toate că, din punct de vedere numeric, ei reprezentau un grup important de populaţie, iar la recensăminte erau înregistraţi ca o etnie aparte. A existat un moment când romii au fost foarte aproape de a obţine acest statut, mai precis în intervalul 1948–1949, prin demersurile Uniunii Generale a Romilor din România.
Conferinţa susţinută de dr. Viorel Achim îşi propune să prezinte un fragment interesant din istoria recentă a romilor.
Evenimentul este organizat de IICCMER şi va avea loc luni, 12 decembrie 2011, de la orele 17.30, la sediul Institutului din Str. Alecu Russo, nr. 13-19, et. 5, ap. 11.
2 comentarii:
Pe mine m-ar interesa etimologia denominatiei lor de "rromi". Ei sunt o etnie cu particularitati mult mai aparte decat ale celorlalte etnii din Romania si, deci, mult diferite si de ale romanilor(fara sa am aici in vedere vreo apreciere valorica). In general, se cunoaste etimologia numelor popoarelor. (Aici este vorba, ce-i drept, de o etnie.) De unde aceasta denumire a lor atat de asemanatoare cu a romanilor?!
Daca ajung la conferinta ii comunic conferentiarului intrebarea. Sau poate aflu o adresa de mail de la el si v-o transmit.
Trimiteți un comentariu