StatCounter

luni, 2 aprilie 2012

CNSAS: despre trecutul recent sau despre scandalurile din prezent?

    Dacă de la momentul înfiinţării sale (în 1999) şi până astăzi Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) nu s-a remarcat printr-un număr foarte mare de deconspirări, în schimb, din păcate, la numărul de scandaluri situaţia stă mult mai bine. Acestea au fost însă mult prea multe pentru a încerca să fac aici chiar şi o simplă enumerare a lor. Deoarece mă ocup de un blog care are ca tematică de analiză istoria recentă, nu pot să nu fac, totuşi, măcar o scurtă trecere în revistă a principalelor momente ale ultimului scandal care vizează această instituţie.
Aşadar, puţin după jumătatea lunii martie a apărut în presă un raport privind situaţia CNSAS, în contextul finalizării mandatului Colegiului respectivei instituţii şi a numirii noilor membri. Raportul numit CNSAS la răscruce. Eliberăm trecutul din prezent!” a fost iniţiat de membrii Asociaţiei Mişcarea Civică „Miliţia Spirituală” şi a beneficiat de sprijinul unor istorici şi personalităţi publice, precum şi de susţinerea câtorva ONG-uri.
Au existat şi ecouri în mass-media, Raportul fiind preluat integral sau esenţializat în mai multe publicaţii, iar unii dintre susţinătorii acestuia, cum ar fi profesorul ieşean Liviu Antonesei, şi-au exprimat punctul de vedere faţă de acest subiect.
În Raport este analizată activitatea CNSAS de la înfiinţare şi până în prezent, cu referiri la legile care au stat la baza funcţionării instituţiei şi rezultatele obţinute de aceasta, dar se fac şi comparaţii cu instituţii similare din Europa Centrală şi de Est, comparaţii deloc favorabile CNSAS.
Nu reiau aici numeroasele critici din Raport, ci menţionez doar faptul că o parte din soluţiile propuse de autori vizează desfiinţarea Colegiului CNSAS, eficientizarea activităţii acestuia şi transparenţa deciziilor.
La câteva zile de la apariţia Raportului, respectiv în 27 martie, a apărut şi o primă reacţie din partea CNSAS: un interviu realizat pentru Revista 22 de doamna Andreea Pora cu doamna Germina Nagâţ, şefa Direcţiei de Investigaţii a CNSAS.
    Interviul este lung şi încearcă să dea răspunsuri multiplelor aspecte puse în discuţie de autorii Raportului, însă remarc aici doar că doamna Nagâţ identifică ca principali vinovaţi de problemele din CNSAS: lipsa de finanţare (din păcate aceasta este o scuză constantă a funcţionarilor publici din România, care de multe ori încearcă astfel să justifice lipsa de performanţă), legea 221, care a adus la uşa CNSAS un număr mare de petenţi, şi cercetătorii acreditaţi. Dacă vinovatul „lipsa de finanţare” nu va avea nici o reacţie la afirmaţiile doamnei Nagâţ, în schimb sunt convins că celelalte două categorii de vinovaţi (petenţii şi cercetătorii) au motive să nu fie de acord cu ea atunci când afirmă că solicitările lor au fost prioritare.
Interviul doamnei Nagâţ nu putea rămâne, la rândul său, fără ecou. Unii dintre cei consideraţi „vinovaţii” de problemele CNSAS (cercetătorii) au reacţionat deja cu promptitudine. În acest sens menţionez două articole postate pe site-ul Miliţia Spirituală, unul semnat „Redacţia” şi unul, mult mai consistent, semnat de Dumitru Lăcătuşu.
În 27 martie, ziua în care apărea interviul mai sus menţionat, Parlamentul vota şi componenţa noului Colegiului, fără a fi înregistrate surprize, excepţie, poate, decizia PNL de a nu-şi mai desemna reprezentant în forul de conducere al CNSAS. Noii membri ai Colegiului, votaţi de Parlament cu 232 de voturi „pentru”, sunt: Dragoş Gheorghe Petrescu (propunere din partea preşedintelui României), Claudiu Octavian Secaşiu (propus de prim-ministrul), Florian Bichir (propus de Grupurile parlamentare progresiste), Florin Abraham şi Laurenţiu Tănase (propunere a Grupului parlamentar PSD), Cazimir Ionescu (propunere din partea Grupului parlamentar PSD din Senat şi Camera Deputaţilor), Ladislau Antoniu Csendes (propunere a grupurilor parlamentare UDMR din Senat şi Camera Deputaţilor), Corneliu Turianu, Virgiliu Leon Ţârău şi Adrian Cioflâncă (propunere din partea grupurilor parlamentare PDL din cele două camere ale Parlamentului).
Pe site-ul Miliţiei Spirituale apare în aceaşi zi un articol semnat de Dumitru Lăcătuşu, potrivit căruia numirea a doi dintre membrii Colegiului CNSAS (domnii Dragoş Petrescu şi Claudiu Secaşiu) s-ar fi făcut fără respectarea legii.
La 29 martie 2012 a fost aleasă, de către membrii Colegiului CNSAS, şi „noua” structură de conducere a instituţiei (Biroul de Coordonare), în formula: Dragoş Petrescu, preşedinte, Virgiliu Ţârău, vicepreşedinte, şi Corneliu Turianu, secretar.

Alegerea domnului Turianu ca secretar al Colegiului a stârnit din nou reacţii. Privind retrospectiv ne reamintim că în 2006, numirea domniei sale în Colegiul CNSAS a fost însoţită de un mare scandal, Constantin Ticu Dumitrescu, ameninţând atunci cu demisia. Motivele nemulţumirii exprimate de o serie de reprezentanţi ai opiniei publice ţineau atunci, şi ţin şi acum, de trecutul domnului Turianu.
Se pare însă că domnia sa nu are nimic a-şi reproşa şi nu realizează că prin candidatura sa la funcţia de secretar al Colegiului CNSAS reuşeşte să atragă din nou atenţia, într-un mod nefavorabil, asupra instituţiei în conducerea căreia tocmai ce a fost reconfirmat. Aşadar, domnia sa contraatacă, acuzându-i pe cei care au avut obiecţii la alegerea sa (Miliţia Spirituală), ameninţând că va cere desfiinţarea acestui ONG („acestei grupări de instigatori la violenţă, Miliţienii spirituali trebuind să fie scoşi în afara legii, aşa cum de fapt au şi fost până de curând”). Lăsând la o parte limbajul care îmi aminteşte de o epocă de tristă amintire, această afirmaţie ar putea părea hilară, dacă nu ar fi îngrijorătoare, mai ales într-un stat democratic şi venind din partea unui înalt demnitar, aflat chiar în fruntea unei instituţii ca CNSAS.
În această seară (2 aprilie) la Jurnalul Televiziunii Române a fost prezentat un reportaj despre domnul Turianu, în care au fost prezentate mai multe aspecte din biografia acestuia, aşa cum reiese ea din Dosarul personal de cadre. Contactat telefonic, dânsul nu a dorit să comenteze. 
Mă opresc aici cu prezentarea acestui nou scandal, dar, după cum reiese din declaraţiile date de părţi, se pare că acesta este departe de a se fi încheiat.

Niciun comentariu: