StatCounter

miercuri, 30 mai 2012

Lansare de carte: Iulia Vadimirov, Monica Lovinescu în documentele Securităţii 1949-1989

Sâmbătă, 2 iunie, ora 15.00, în cadrul Târgului de Carte Bookfest, la standul Humanitas, va fi lansat volumul semnat de Iulia Vladimirov, Monica Lovinescu în documentele Securităţii 1949-1989.
Vreme de patru decenii, activitatea din exil a Monicăi Lovinescu a fost monitorizată pas cu pas de slujbaşii Securităţii române. Dosarele întocmite în intervalul 1949-1989, însumând note informative, încercări de racolare, rapoarte şi planuri de măsuri, punctează principalele momente ale unei vieţi dedicate ţării în care libertatea devenise, după 1947, o amintire.
Prezentul volum îi oferă acces cititorului la o paletă largă de documente de arhivă, care urmăresc, în lungul curs al celor 40 de ani petrecuţi departe de România, lupta dusă de Monica Lovinescu împotriva totalitarismului, mărturie a unei conştiinţe ce a respins mereu compromisul, în ciuda sfâşierilor omeneşti.
Iulia Vladimirov este expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
    Informaţii preluate de pe site-ul IICCMER.

Ilarion Ţiu, Istoria Mişcării legionare. 1944-1968

Sâmbătă, 2 iunie 2012, ora 14.00, la Târgul de carte Bookfest, Standul Editurii Cetatea de Scaun Pavilion C2, Zona B, Stand B22, va avea loc o întâlnire cu cititorii a lui Ilarion Ţiu, autorul volumului Istoria Mişcării legionare. 1944-1968, Târgovişte, Editura Cetatea de Scaun, 2012, 270 p.
    Informaţii preluate de pe blogul autorului, unde se găsesc mai mult informaţii despre carte.
    Pentru cei interesaţi redau mai jos cuprinsul acesteia.

marți, 29 mai 2012

Eugen Stancu, Lucian Boia, Istoriile mele. Eugen Stancu în dialog cu Lucian Boia

Lucian Boia are reputaţia unui istoric în răspăr cu ideile de-a gata, pe care i-au creat-o zecile de volume cu o tematică luxuriantă, de la mişcarea naţională românească, până la imaginarul climatic. Dar chiar şi cu această reputaţie, Lucian Boia şi-a păstrat privilegiul de a nu se transforma într-un autor-vedetă, ci de a da întâietate absolută cărţilor sale. I-a fost dat lui Eugen Stancu, un tânăr coleg de breaslă, să pătrundă în cabinetul istoricului, ticsit de ediţii vechi, dicţionare, tablouri şi obiecte de artă, şi să pună întrebări despre predestinare, familie, formare şi împlinire profesională. A obţinut răspunsuri surprinzătoare, bogate în idei şi în detalii, din care nu se poate construi o singură istorie definitivă, istoria carierei lui Lucian Boia, ci un mănunchi de istorii, totdeauna polimorfe şi deschise, istoriile lui Lucian Boia.
Eugen Stancu este născut înTurnu Măgurele la 6 iulie 1978, este doctor în istorie. A studiat la Universitatea din Bucureşti, la Central European University din Budapesta și la Lincoln College, Oxford.
Volumul a apărut la Editura Humanitas şi va fi lansat la Bookfest duminică, 3 iunie, ora 13.00
    Informaţii preluate de pe site-ul Editurii Humanitas, unde pot fi citite şi câteva pagini din carte.

Dosarele Securităţii, în turneu universitar – „X mm din Y km”, de Gianina Cărbunariu

În perioada 5 mai - 10 iunie, spectacolul „X mm din Y km” în regia Gianinei Cărbunariu călătoreşte în cinci oraşe universitare din România pentru 12 reprezentaţii speciale, cu intrare liberă, oferite studenţilor din Timişoara, Iaşi, Bucureşti, Tîrgu Mureş şi Sibiu, în cadrul unui proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Cu: Toma Dănilă, Paula Gherghe, Mădălina Ghiţescu, Rolando Matsangos
Concept video: Ciprian Mureşan
Producţie: Colectiv A
Finanţator: Adiminstraţia Fondului Naţional Cultural
X mm din Y km a avut premiera pe 18 noiembrie 2011, în cadrul Festivalului Temps d’Images de la Cluj şi a atras atenţia internaţională încă din primul moment, iar în martie, spectacolul s-a bucurat de o primire foarte călduroasă în Polonia, unde a fost prezentat, în martie, la TR Warszawa în mini-stagiunea românească organizată de Institutul Cultural Român din Varşovia.
Mai jos detalii despre spectacol şi locaţiile unde acesta poate fi văzut.

luni, 28 mai 2012

Istoricul Marius Oprea, numit director de departament în cadrul IICCMER

     Domnul Marius Oprea a fost numit în funcţia de director al departamentului care se va ocupa de investigaţii speciale şi proiecte de arheologie contemporană în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
„De astăzi, Marius Oprea revine la IICCMER, unde va face ceea ce l-a consacrat. Activitatea de investigare a celor executaţi de Securitate va căpăta anvergura unui program naţional, coordonat de istoricul Marius Oprea, a declarat Andrei Muraru, preşedintele executiv al IICCMER.
Marius Oprea este licenţiat în istorie al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, cu specializări în arheologie şi istorie medie românească, doctor în istoria Securităţii al aceleiaşi facultăţi. A scris numeroase articole privind aspecte din istoria fostei poliţii politice, care au fost publicate în presă, difuzate la Radio Europa Liberă sau incluse în culegeri de studii academice. Totodată, este autorul volumelor Banalitatea răului. O istorie a Securităţii în documente. 1949-1989 (2002, premiată de Asociaţia Editorilor din România pentru cea mai bună carte de istorie a anului); Ziua care nu se uită. 15 noiembrie 1987, Braşov (în colaborare cu Stejărel Olaru, 2002); Moştenitorii Securităţii (2004); Chipul morţii: dialog cu Vladimir Bukovski despre natura comunismului (2006); Bastionul cruzimii: o istorie a Securităţii (1948-1964) (2008), Şase feluri de a muri (2009) ş.a.
Din anul 2010, Marius Oprea a activat în cadrul unui centru independent de cercetare (CICCR),  a coordonat o serie de proiecte de arheologie contemporană şi a organizat expoziţii care prezintă acţiuni de căutare şi deshumare a unor opozanţi ai regimului comunist care au fost executaţi fără judecată de către fosta Securitate.
Informaţii preluate de pe site-ul IICCMER.

Lansare de carte la Bookfest: Viaţa lui Ceauşescu. Ucenicul Partidului


Sâmbătă, 2 iunie 2012, ora 15.00, la Târgul de carte Bookfest, Standul Editurii Adevărul Holding,  va avea loc lansarea cărţii Viaţa lui Ceauşescu. Ucenicul Partidului, Bucureşti, Editura Adevărul Holding, 2012, 416 p.
Volumul este semnat de: Lavinia Betea (coord.), Cristina Diac, Florin-Răzvan Mihai, Ilarion Ţiu.
Invitaţi: Acad. Dan Berindei, acad. Dinu C. Girescu, Grigore Cartianu.

duminică, 27 mai 2012

Evenimente/Lansări de carte cu tematică de istorie recentă la „Salonul internaţional al cărţii Bookfest 2012”, 30 mai - 3 iunie

Joi, 31 mai
15.00-16.00 Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989
(La răscruce de cuvinte, Pav. C4)
Lansări: Poeţii revoluţiei de Titus Suciu; Revoluţia română în Banat de Alexandru Oşca; Dincolo de rubicon de Alexandru Oşca
Invitaţi: Alexandru Roşca, Titus Suciu, Ion Calafeteanu
Moderator: Ion Calafeteanu

16.00-16.30 Asociaţia Difuzorilor şi Editorilor – Patronat al Cărţii
(Cafeneaua Literară Julius Meinl, Pav. C4)
Lansare: Editura Naţiunea - Marele manipulator şi asasinarea lui Culianu, Ceauşescu, Iorga de Ion Coja
Invitaţi: Romeo Tarhon, Cezar A. Mihalache, Alex Puşcaşu
Moderator: Pusi Dinulescu

17.00 Curtea Veche Publishing
(stand propriu, B07, Pav. C2)
Lansare: Tânăr student, caut revoluţionar, vol. I - La început a fost frica - şi vol. II - Voiam altceva, dar nu aveam în gând ceva anume de Zoltán Rostás şi Florentina Ţone
Invitaţi: Zoltán Rostás, Florentina Ţone, Iulia Popovici, Paul Cernat
Moderator: Doina Jela

17.00-18.00 Editura Litera
(stand propriu, B23, Pav. C2)
Lansare: Biografia Principesei Margareta 

joi, 24 mai 2012

Istoricul Andrei Muraru este noul preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc

Ieri, 23 mai 2012, Primul-ministru al României, dl. Victor Ponta, a semnat eliberarea din funcţiile de preşedinte al Consiliului Ştiinţific, respectiv de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, a domnilor Vladimir Tismăneanu şi Ioan Stanomir.
În funcţia de de preşedinte executiv al IICCMER a fost numit Andrei Muraru.
Andrei Muraru (30 de ani) este doctor în istorie (Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi) şi lucrează în cadrul IICCMER încă de la înfiinţare (2006). Este secretar ştiinţific al fundaţiei Institutului Român de Istorie Recentă şi cadru didactic asociat al Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi.
Informaţii preluate de pe site-ul IICCMER.
Astăzi, Premierul Victor Ponta l-a numit pe Dinu Zamfirescu în funcţia de preşedinte al Consiliului ştiinţific al IICCMER.
Dinu Zamfirescu a mai condus, în timpul Guvernului Tăriceanu, Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc (INMER).
    Dinu Zamfirescu este preşedintele Senatului Partidului Naţional Liberal.   Informaţii preluate de pesite-ul ziarului Cotidianul.

„Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat”, Ediţia a VI-a, 20-26 august 2012 „Comunismul între memorie şi istorie”

Universitatea de Vară va analiza modalităţile de amintire şi reamintire sub raport istoric şi biografic a perioadei 1944-1989. Studenţii participanţi sunt invitaţi să reflecteze asupra diferitelor aspecte ideologice, sociale şi politice ale comunismului. Întrucât efectele acestei perioade încă sunt resimţite la nivelul societăţii româneşti, o mai bună cunoaştere a trecutului recent ajută la aprofundarea înţelegerii realităţilor prezente. Contactul cu trecutul va fi realizat, pe de o parte, prin dialogul direct cu cei care au fost martori şi victime ale sistemului represiv comunist, iar pe de altă parte, prin intermediul lectorilor, nume prestigioase pentru cercetarea comunismului românesc şi est-european, dar şi a perioadei post-decembriste.
Grupul ţintă al proiectului îl reprezintă studenţii cu vârste cuprinse între 19-27 de ani, din anii I-V de la facultăţile de istorie, ştiinţe politice, sociologie, jurnalistică, litere, drept, din unităţile de învăţământ superior din România şi Republica Moldova, precum şi doctoranzi în ştiinţe umaniste (excepţie cei din ultimul an de studiu).
    Detalii despre selecţie se găsesc pe site-ul IICCMER.

Atelierului ştiinţific franco-român Memoria regimurilor dictatoriale în Europa de Est

Joi, 31 mai 2012, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti organizează a doua editie a atelierului ştiinţific franco-român, cu tema Memoria regimurilor dictatoriale în Europa de Est. Workshopul dezbate evoluţia reprezentărilor colective asupra comunismului şi fascismului. Se poate vorbi despre o memorie colectivă a acestor regimuri? Sau mai degrabă despre memorii plurale, fragmentate şi deseori concurente? Cum se construiesc ele? Şi ce factori le-au influenţat evoluţia lor de-a lungul timpului?
Participă: Alexandru Florian, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Raluca Grosescu, IICCMER; Marie-Claire Lavabre, Institut des sciences sociales du politique, CNRS; Françoise Mayer, Centre français de recherche en sciences sociales ;  Anca Oroveanu, NEC; Damiana Oţoiu, IICCMER; Stanislas  Pierret, Ambasada Franţei la Bucureşti ; Ioan Stanomir, IICCMER; Florin Ţurcanu, Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu : Institut des sciences sociales du politique, CNRS (Centre national de la recherche scientifique) - Paris; New Europe College, Institute for Advanced Study - Bucuresti, CeFReS, Centre français de recherche en sciences sociales - Praga.
Proiect susţinut de Ambasada Franţei în România.
     Programul evenimentului poate fi consultat aici.

Şcoala de vară de la Râşnov. Ediţia I

   În perioada 10 - 19 august 2012 se va desfăşura la Râşnov a IV-a ediţie a Festivalului de Film Istoric. Pe toată perioada acestui eveniment, iniţiatorii festivalului – Primăria Râşnov, Institutul European pentru Itinerare Culturale şi Asociaţia Mioritics – vor organiza o tabără pentru studenţi şi masteranzi pasionaţi de istorie.
Condiţii de participare
Participanţii la şcoala de vară trebuie:
- să aibă vârsta minimă de 18 ani şi maxim 25 de ani (împliniţi la data de 1 august 2012);
- să trimită un CV şi o scrisoare de intenţie până la data de 10 iulie 2012 pe adresa rasnov@mioritics.ro;
- să pregătească o comunicare de maxim 30 de minute pe o temă istorică la alegere ce va fi prezentată în perioada taberei;
- organizatorii îşi rezervă dreptul de a face o selecţie a participanţilor înscrişi în limita celor 20 de locuri disponibile;
- costurile de masă şi cazare pentru participanţi vor fi acoperite de către organizatori; nu vor fi acoperite costurile legate de transport;
- participanţii vor avea acces la toate evenimentele Festivalului de Film Istoric şi în Cetatea Râşnov.
   Mai multe detalii aici.

Lansare MEMORIA - revista gândirii arestate (nr. 78-79) şi Cicerone Ioniţoiu, Memorii, vol. II, „Drama României văzută din exil”.

    Joi, 24 mai, ora 12, la sediul Uniunii Scriitorilor, Sala Oglinzilor, Calea Victoriei nr.115, va avea loc lansarea nr. 78-79 al publicaţiei MEMORIA - revista gândirii arestate şi a volumului II din Memoriile lui Cicerone Ioniţoiu, „Drama României văzută din exil”
   Vor vorbi: Dr. Nicolae Constantinescu, Domniţa Ştefănescu, directorul editurii „Maşina de scris”, Cosmin Budeancă, IICCMER, Micaela Ghiţescu, redactor-şef al revistei Memoria.

sâmbătă, 19 mai 2012

The Oxford Handbook of Postwar European History, ed. Dan Stone (Oxford University Press, 2012).

The Handbook conţine 35 de articole care acoperă istoria întregii Europe, volumul punând accent pe Europa de Est. Printre autorii care au contribuit la această carte sunt importanţi istorici şi politologi precum: Ivan T. Berend (University of California Los Angeles), Geoff Eley (University of Michigan), Philipp Gassert (University of Augsburg), Martin Klimke (University of Heidelberg), Richard Overy (University of Exeter), Luisa Passerini (University of Turin), Michael Shafir (Babeş-Bolyai University), Philipp Ther (University of Vienna), Vladimir Tismăneanu (University of Maryland) sau Robert J.C. Young (New York University).
Printre subiectele abordate de autorii din The Handbook sunt: identitatea europeană, Europa de sud în perioada post-dictatorială, semnificaţiile culturale ale bombei atomice, mişcările de protest din 1968, asumarea trecutului nazist, etc. Volumul oferă interpretări asupra temelor abordate care reflectă ultimele evoluţii teoretice şi metodologice din domeniul istoriei. El reflectă noile abordări asupra istoriei europene care depăşesc cadrul obişnuit de analiză dominat de polarizările Războiului Rece.
    Informaţii preluate de pe site-ul IICCMER.

Conferinţa Internaţională Gender and Politics under Communism - New Perspectives on Central and Eastern Europe

În zilele de 24 şi 25 mai 2012, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer, organizează Conferinţa Internaţională Gender and Politics under Communism - New Perspectives on Central and Eastern Europe.
Iniţiativa oferă posibilitatea prezentării şi cunoaşterii noilor direcţii şi proiecte de cercetare care se opresc asupra funcţionării regimurilor comuniste din perspectiva studiilor de gen. Se poate vorbi despre un feminism de tip marxist specific ţărilor socialiste: care era natura politicilor de «promovare a femeilor» şi care au fost rezultatele concrete în timpul regimurilor comuniste. Cum poate fi apreciată din punct de vedere cantitativ şi calitativ reprezentarea politică feminină în comunism? Care sunt consecinţele în ţările post-socialiste?
Abordarea va fi una pluri şi transdisciplinară, consolidând colaborarea academică la nivel regional.
     Evenimentul se va desfăşura, începând cu ora 9, în sala de conferinţe a IICCMER, str. Alecu Russo, nr. 13-19, et. 5, ap. 11, sect. 2, Bucureşti.

Octavian Curpaş, Exilul românesc la mijloc de secol XX - "Paşoptişti" români în Franţa, Canada şi Statele Unite

„Viaţa unui om poate fi cuprinsă într-o filă sau într-o enciclopedie. De ceea ce am realizat şi ceea ce a rămas în urma fiecăruia dintre noi, depinde, până la urmă, verdictul posterităţii. Însă, uneori, există posibilitatea ca un singur om să strângă în mintea sa, cu o precizie uimitoare, parcursul sinuos al vieţii altor semeni.
Octavian Curpaş este acel colecţionar norocos al biografiilor unor personaje care ar fi rămas pentru totdeauna anonime, dacă n-ar fi existat Dumitru Sinu, un român plecat din ţara natală cu mult timp în urmă. Autorul volumului Exilul românesc la mijloc de secol XX - "Paşoptişti" români în Franţa, Canada şi Statele Unite, apărut la Editura „Anthem”, Arizona, SUA, este, cel mai probabil involuntar, un antropolog al exilului românesc.
Cartea sa este un amestec de biografii povestite şi impresii personale, atent selecţionate şi inteligent dozate, astfel încât să te captiveze până la final. Din rândurile numeroase ale cărţii răzbate stilul cursiv, în care excelează dialogurile cu nea Mitică, povestitorul din umbră, un fel de ghid nevăzut al cititorului printre vieţile personajelor. Această construcţie inteligentă între povestitor şi autor naşte o simbioză fermecătoare care-l cucereşte pe cititor chiar de la începutul volumului.
Celor care îşi doresc să înţeleagă sacrificiile, împlinirile şi dezamăgirile unui transfug, le recomand călduros această carte, pe care o consider un fel de „enciclopedie" a destinelor unor oameni obişnuiţi deveniţi eroi de poveste. Istorisirile inspiră optimism şi încredere, iar în multe privinţe capitolele cărţii capătă valenţe particulare, care ne fac să credem, că fiecare dintre noi se poate recunoaşte în rolul unui personaj real din amintirile lui Nea Mitică.”
     Prezentare realizată de Claudiu Lucaci şi preluată de pe site-ul The Epoch Times Romania.

Expoziţia „Numitorul comun: moartea” la Iaşi

În perioada 22 mai - 15 iunie 2012, cei interesaţi pot vizita Expoziţia „Numitorul Comun: moartea”. Aceasta prezintă o serie de acţiuni de căutare şi deshumare a unor opozanţi ai regimului comunist, executaţi de Securitate, fără judecată, în perioada anilor 1948-1952. Aceste acţiuni au avut loc în urma  cercetărilor de teren şi pe baza unor solicitări venite din partea rudelor şi urmaşilor celor ucişi, fiind desfăşurate în perioada anilor 2007-2010.
    Vernisajul va avea loc la în 22 mai la ora 13:00 în foaierul din faţa Aulei Magna a Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, Str. Grigore Ghica Vodă nr. 13 (et. 6).

joi, 17 mai 2012

Conferinţă şi film: „Să nu ne răzbunaţi!”

Sâmbătă, 19 mai de la ora 19, Fundaţia „Sfinţii închisorilor”, Fundaţia „Arsenie Boca” şi Asociaţia Studenţilor şî Elevilor Basarabeni organizează Conferinţa „Să nu ne răzbunaţi!”. Mărturii despre suferinţele românilor din Basarabia.
Invitaţi sunt actorul Dan Puric, prof. Răzvan Codrescu, monahul Moise Iorgovan.
La eveniment va fi prezentat şi un film despre suferinţele din Basarabia.
Evenimentul va avea loc în Sala Rapsodia, Str. Lipscani nr. 53 iar intrarea este liberă.
Informaţii preluate de pe blogul lui Claudiu Târziu.

miercuri, 16 mai 2012

Programul Conferinţei „Elite şi marginalizaţi în România (1945-1989)”

     Pentru cei interesaţi redau mai jos programul Conferinţei „Elite şi marginalizaţi în România (1945-1989)”, Bucureşti, 24-25 mai 2012. Evenimentul este organizat de Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului. Lucrările conferinţei se vor desfăşura la Sediu INST din Str. Arh. Gr. Cerchez nr. 16, sector 1, Bucureşti. Pentru alte detalii: tel. 021/230.69.92, fax.021/ 230.76.82; e-mail: inst.academia@gmail.com; site: www.totalitarism.ro.

marți, 15 mai 2012

Program of Student Conference „Redefining the Nation. Ethnicity and Nationhood in Communist and Post-Communist Societies”, May 18-19, 2012 / Programme de la Conférence des étudiants „Redéfinir la nation Ethnicité et nation dans les sociétés communistes et post-communistes”, les 18-19 mai 2012

FRIDAY, MAY 18TH, 2012/ VENDREDI, LE 18 MAI 2012
Opening session
Welcome by organizers/ Allocutions de bienvenue (09:30 –10:00)
Mihai CHIOVEANU, Vice-Dean, University of Bucharest, Political Science Department / Vice-Doyen, Université de Bucarest, Faculté de Sciences Politiques,
Ioan STANOMIR, Executive President, Institute for the Investigation of Communist Crimes and the Memory of the Romanian Exile (IICCMRE) / Président exécutif, Institut pour l’Investigation des Crimes du Communisme et pour la Mémoire de l’Exil Roumain (IICCMER),
… , Central and Eastern Europe Office of the Agence Universitaire de la Francophonie / Bureau Europe centrale et orientale de l’Agence Universitaire de la Francophonie,
Ilinca IORDACHE, Programme Coordinator, Konrad – Adenauer – Stiftung / Konrad – Adenauer – Stiftung,
Raluca NEGULESCU, Project Manager, Policy Center for Roma and Minorities, Bucharest / Policy Center for Roma and Minorities, Bucarest.

Aurora Liiceanu, Rănile memoriei. Nucşoara şi rezistenţa din munţi, Polirom, 2012

A apărut la Editura Polirom o noua ediţie a volumului semnat de semnat de Aurora Liiceanu, Rănile memoriei. Nucşoara şi rezistenţa din munţi.
Între 1949 şi 1958, satul Nucşoara a fost centrul mişcării de rezistenţă din munţi conduse de Toma Arnăuţoiu. Grupul Arnăuţoiu nu mai există; membrii lui au fost executaţi. Există însă supravieţuitorii acelor vremuri şi amintirile lor. Pe baza interviurilor cu aceşti supravieţuitori, Aurora Liiceanu încearcă să reconstituie evenimentele, să determine motivaţiile participanţilor la rezistenţă, să clarifice structurile de putere în grupurile de partizani sau conflictele din cadrul acestora, să stabilească o tipologie a trădării sau a răzbunării. Portretele diferitelor personaje nu păstrează nimic din aura de legendă pe care le-au conferit-o poveştile despre mişcarea de rezistenţă, dezvăluind oameni obişnuiţi, cu nelinişti, speranţe şi temeri, oameni care au scris însă o pagină de istorie.

Din cuprins: Astăzi: Nucşoara • Trecutul recent: rezistenţă şi sat • Psihologii diferite şi moarte controversată • Lumea satului • Sfirşitul: de la şantaj la trădare • Contextul: ţărănimea • Chiaburimea: „elementul duşman” • Colhozul şi groaza de abandon • Legătura de sânge şi legătura de pământ
Informaţii preluate de pe site-ul Editurii Polirom.

vineri, 11 mai 2012

Programul work-shop-ului „Arhivele poliţiei secrete. Abordări interdisciplinare” - 11 mai 2012

9.00 - 9.15 Cuvant introductiv: Dragoş Petrescu (CNSAS), Ioana Macrea-Toma (Wissenschaftskolleg zu Berlin)

I.    Arhiva Securităţii şi statutul său în justiţia de tranziţie
Moderator : Dragoş Petrescu (CNSAS)
9.15 - 9.35 Laura Stancu (CNSAS) - Fragmentarium. Ce ştim şce nu ştim despre arhiva Miliţiei
9.35 - 9.55 Raluca Vasilescu (CNSAS) - Deconspirarea Securităţii din perspectiva procedurilor desfăşurate în faţa instanţelor de judecată
9.55 - 10.15 Germina Nagâţ (CNSAS) - Deconspirarea Securităţii: „soluţii” birocratice şi dileme etice
10.15 - 10. 35 Ladislau Csendes (CNSAS) - …In Remissionem Peccatorum. Biserică şi Securitate
10.35    - 11.00 Discuţii
11.00 - 11.15 Pauză de cafea

II.    Metodologii alternative pentru citirea şi analiza dosarelor Securităţii
Moderator: Simina Badică (Central European University, MŢR)
11.15 - 11.35 Dragoş Petrescu (CNSAS) - Memorie culturală şi reconstrucţie istorică. Trecutul recent reflectat în dosarele Securităţii
11.35 - 11.55 Corneliu Pintilescu (Universitatea „Babeş-Bolyai”) - Istoria conceptuală (Begriffsgechichte) şi arhivele serviciilor secrete comuniste. Cazul Securităţii româneşti
11.55 - 12.15 Calin Dan (artist, Amsterdam şi Bucureşti) - Natură moartă, sec. 20. Percepţia despre sine sub dictatură şi trauma corecţiei istorice
12.15 - 12.35 Ioana Macrea-Toma (Wissenschaftskolleg zu Berlin) - Sisteme informaţionale în timpul Războiului Rece: (a)simetrii şi relaţii informale
12.35 - 13.00 Discuţii
13.00 - 14.30 Pauză de masă

III.    Resemantizarea arhivelor comunismului în registru vizual
Moderator: Ioana Macrea-Toma
14.30 - 14.50 Caterina Preda (Facultatea de Ştiinte Politice, Universitatea din Bucureşti) - Sub supraveghere [artistică] / Under [Artistic] Surveillance
14.50 - 15.10 Roxana Bedrule (University of Copenhagen) - Urme iconice ale comunismului între uitare şi recuperare / Iconic Traces of Communism between Obsolescence and Retrieval
15.10 - 15.40 Simona Dumitriu (Platforma), Iosif Kiraly (UNAB) şi Bogdan Bordeianu (Platforma) - Arhiva sensibilă. Experienţa Second Life in communism
15.40 - 16.00 Simina Badică (Central European University, MŢR) - Obiecte comuniste în muzee postcomuniste / Communist Objects in Post-Communist Museums
16.00- 16.30 Discuţii
16.30 - 16.50 Pauză de cafea
16.50 - 17.30 Concluzii, propuneri

Evenimentul are loc la PLATFORMA (în cadrul MNAC Anexa, Calea Moşilor 62-68, etajul 1, Bucureşti).
Programul evenimentului a fost preluat de pe blogul Platforma.

joi, 10 mai 2012

Lista tristeţii (foşti deţinuţi politici care ne-au părăsit) - Remus Radina

S-a născut la 9 aprilie 1924, la Craiova. A studiat la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova şi a absolvit Liceul Militar „D.A.Sturdza” şi Şcoala Militară de Cavalerie de la Târgovişte. Cicerone Ioniţoiu, unul dintre cei mai buni prieteni, îl descrie astfel: „Fire voluntară, ghidată de raţiune şi demnitate, principii morale, devotament necondiţionat faţă de patria sa. Când realitatea i-a contrazis aceste principii, a reacţionat cu fermitate.”
A părăsit Şcoala Militară din Germania, atunci când în joc a fost demnitatea românească şi a fost primul ofiţer care a cerut să părăsească armata, la 22 octombrie 1946, atacând deschis guvernul comunist al lui Petru Groza.
Din acel moment a început calvarul pentru Remus Radina. La 19 noiembrie 1946 a fost arestat dintr-o secţie de votare, a fost judecat de Consiliul Superior al Armatei şi, prin Înalt Decret Regal, a fost trecut în rezervă, la 16 aprilie 1947.
A reuşit, cu mari eforturi, să-şi câştige existenţa şi să susţină examene la Facultatea de Drept. A găsit un post la Şcoala Normală din Craiova şi a intrat în legătură cu mişcarea de rezistenţă condusă de generalul Carlaonţ. A acceptat misiunea de a trece în Iugoslavia pentru a evalua posibilităţile de a organiza acolo rezistenţa românească. În noaptea de 2 noiembrie 1948 a trecut graniţa în Iugoslavia, dar a fost reţinut, anchetat cu duritate şi trimis înapoi în ţară. Aici a fost arestat, judecat şi condamnat la 5 ani închisoare pentru trecerea ilegală a frontierei. A cunoscut cele mai crunte închisori comuniste: Jilava, Peninsula, Poarta Albă, Galeş.
În timpul detenţiei şi-a făcut auzite opiniile care pledau împotriva muncii forţate, a condiţiilor de viaţă în regim de exterminare din închisori, şi pentru respectarea demnităţii umane. A făcut nenumărate greve ale foamei, combinate cu ale setei, ajungând până la 26 de zile, a reuşit să aducă de cinci ori procurorul în temniţă, pentru a-i arăta la ce regim erau supuşi deţinuţii, a cerut să se pună cruci pe mormintele celor morţi şi să fie eliberaţi cei arestaţi şi necondamnaţi, „uitaţi” în temniţe cu anii şi transformaţi în adevărate epave umane. N-a cerut niciodată nimic pentru el, ci în numele unor principii şi pentru aceasta a îndurat luni de carceră în lanţuri, frig, foame, torturi.
Tot acest curaj, de a se împotrivi sistemului comunist, l-a costat scump.

luni, 7 mai 2012

Program of Student Conference “Reckoning with the Past in Post-Dictatorial Societies”, May 13-14, 2011

Friday, May 13th, 2011/ Vendredi, le 13 mai 2011
Opening session
Welcome by organizers/ Allocutions de bienvenue (10:00 –10:45)
Florin TURCANU, Professor, University of Bucharest, Vice-dean of the Political Science Department/ Professeur, Université de Bucarest, Vice-doyen de la Faculté de Sciences Politiques,
Bogdan Cristian IACOB, Secretary of the Scientific Council of the Institute for the Investigation of Communist Crimes and the Memory of the Romanian Exile (IICCMRE)/ Secrétaire du Comité Scientifique de l’Institut pour l’Investigation des Crimes du Communisme et pour la Mémoire de l’Exile Roumain (IICCMER),
Olivier ORTIZ, Project manager, Academic Track, Central and Eastern Europe Office of the Agence Universitaire de la Francophonie/ Chef de projet Formations, Bureau Europe centrale et orientale de l’Agence Universitaire de la Francophonie,
Stanislas PIERRET, Embassy of France in Romania, Department of Cooperation and Cultural Action, Cooperation and Cultural Action Adviser; Director of the French Institute in Bucharest/ Ambassade de France en Roumanie, Service de coopération et d’action culturelle, Conseiller de coopération et d’action culturelle; Directeur de l’Institut Français de Bucarest [TBC],
Fabienne REUTER, Delegate Wallonia-Brussels in Romania, Representative of the Governments of the French Community of Belgium and the Walloon Region/ Déléguée Wallonie-Bruxelles en Roumanie, Représentante des Gouvernements de la Communauté française de Belgique et de la Région wallonne,
Raluca NEGULESCU, Policy Officer, Policy Center for Roma and Minorities, Bucharest/ Policy Officer, Policy Center for Roma and Minorities, Bucarest.

duminică, 6 mai 2012

Call for papers: Conference „Intermarriage throughout History”, 5-8 June 2013, Cluj-Napoca, Romania

Hosts:
- International Commission of Historical Demography
- Centre for Population Studies at ”Babeş-Bolyai” University Cluj
- Center for Transylvanian Studies at Romanian Academy Cluj
- Romanian Society of Historical Demography
- CEPHn – Central Europe Population History network

Intermarriages (or mixed marriages) have taken place since the beginning of time. As people explored and traveled, both men and women would fall in love with natives and either stay or take the partners back home with them. The term mixed marriage also describe the marriage of a couple who has different cultural, ethnic, religious or national heritages or backgrounds.
The research of mixed marriages was inspired by the idea that diversity of customs and cultures has been, for centuries, one of the world’s assets. The ethnic and religious tolerance and peaceful cohabitation have been, at least for the last decades, the guarantee for an open society and consideration for cultural diversity. On the other hand, there are many examples in Europe where the application of this generous principle was confronted with serious difficulties, such as the integration of migrants coming from areas culturally opposed to those of the host-country. It is also (as) true that in areas such as former Yugoslavia or Northern Ireland the high ratio of mixed marriages did not prevent civil wars.
Different cultures endure vastly diverse moral, ethical and value foundations that influence their perceptions of individual, family and societal lifestyle. Mixed marriages do not connect only two individuals, but also the groups to which they belong. Mixed marriages act as a connecting element within a society and their existence has the potential to reduce the probability of violent conflicts among different ethnic groups and to increase the social cohesion of the society. When among the members of different groups there are many marital relations, there are also other social contacts among them: children from different groups have the opportunity to meet each other in school, in the neighbourhood, in leisure activities.
Mixed marriages form a link between these groups and often connect the social networks of the two spouses, and new contacts and interpersonal relationships could appear, passing the group boundaries.
It would be interesting and useful, in this context, to find an answer to the question whether intermarriage lowers the salience of cultural distinctions for new generations, and to find out if the descendents of such marriages identify themselves with only one group, or with both of them.
Another challenging question researchers are invited to answer is whether through mixed marriage people might lose their negative attitudes they have toward other groups. Although personal interactions can sometimes lead to conflicts, accentuating the economic and cultural differences, when the relationship is intimate, the interaction might give people the possibility to understand individual variety among members of a group, and, by doing this, they might reduce their prejudices and stereotypes.

vineri, 4 mai 2012

Prelungire dată aplicaţii pentru concurs - Şcoala de Vară de la Sighet

    La cererea cursanţilor, termenul pentru trimiterea lucrărilor pentru Şcoala de Vară Sighet 2012 se va prelungi până la data de 21 mai a.c.
Fundaţia Academia Civică anunţă tema concursului de admitere la Şcoala de Vară (a XV-a ediţie), care se va desfăşura între 16 şi 23 iulie la Memorialul Sighet, în colaborare cu Fundaţia Konrad Adenauer şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Ca şi precedentele ediţii, concursul se adresează atât elevilor, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani, cât şi profesorilor de istorie din învăţământul preuniversitar.

joi, 3 mai 2012

Expoziţie „Second Life în comunism. Oameni, atitudini, locuri” şi Workshop: „Arhivele poliţiei secrete. Abordări interdisciplinare”

În perioada 4 - 19. 05. 2012 la PLATFORMA (în cadrul MNAC Anexa, Calea Moşilor 62-68, etajul 1, Bucureşti) va avea loc Expoziţia „Second Life în comunism. Oameni, atitudini, locuri”.
Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 4.05.2012, ora 18.00. Programul de vizitare: marţi-duminică, 10.00 - 18.00.
În cadrul acţiunii, în data de 11.05.2012, va avea loc şi Work-shop-ul „Arhivele poliţiei secrete. Abordări interdisciplinare”.
Mai multe detalii despre cele două proiecte mai jos: