StatCounter

joi, 3 mai 2012

Expoziţie „Second Life în comunism. Oameni, atitudini, locuri” şi Workshop: „Arhivele poliţiei secrete. Abordări interdisciplinare”

În perioada 4 - 19. 05. 2012 la PLATFORMA (în cadrul MNAC Anexa, Calea Moşilor 62-68, etajul 1, Bucureşti) va avea loc Expoziţia „Second Life în comunism. Oameni, atitudini, locuri”.
Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 4.05.2012, ora 18.00. Programul de vizitare: marţi-duminică, 10.00 - 18.00.
În cadrul acţiunii, în data de 11.05.2012, va avea loc şi Work-shop-ul „Arhivele poliţiei secrete. Abordări interdisciplinare”.
Mai multe detalii despre cele două proiecte mai jos:
    Second Life în comunism se doreşte a fi  un spaţiu de reflecţie în care trecutul recent şi prezentul se intersectează într-o dialectica integrativă prin fotografii si documente de arhivă, imagini ale prezentului si fragmente de istorie orală, cărora li se adaugă un workshop deschis publicului, care va nuanţa experienţa lucrului cu arhivele poliţiei secrete şi diversitatea abordărilor ei hermeneutice.  
Propunem o perspectivă multimodală de interpretare a documentelor întocmite de Securitate prin deconspirarea tehnicilor şi mijloacelor folosite, cât şi prin surprinderea contingenţelor supravegherii vieţii private şi a spaţiului public – un alt mod de resemnificare a dosarului secret ca metronom al vieţii personale şi al cotidianului.  
Documentul fotografic şi dosarul sunt completate de fragmente de video-interviuri realizate de Centrul de Istorie Orală - CNSAS. Din perspectiva propriului dosar şi a memoriei trăite, protagoniştii vorbesc despre frică, dezamăgire, nevoia de clarificare, ori despre vinovăţie şi compromis. 
Prin expunerea fotografiei din dosarele Securităţii, în studii de caz şi instalaţii de imagini sunt nuanţate atât eliziunea privat-public care se produce în situaţia supravegherii şi urmăririi, cât şi relaţia etic-estetic în contextul mai larg al modului  în care artistul priveşte şi lucrează cu documentul de arhivă, ori relaţia observare-urmărire în  spaţiul public din prezent, prin comparaţie cu trecutul recent.
Organizatori:
Cristina Anisescu (CNSAS)
Iosif Kiraly (curator invitat, UNAB)
Simona Dumitriu (Platforma)
Bogdan Bordeianu (Platforma)
Ioana Macrea Toma (Wissenschaftskolleg zu Berlin)

Parteneri:
Muzeul Naţional de Artă Contemporană
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii
     Universitatea Naţională de Arte Bucureşti

Niciun comentariu: