StatCounter

sâmbătă, 15 septembrie 2012

Istoria comunismului din România. Volumul al II-lea. Documente. Perioada Nicolae Ceauşescu. 1965-1971


„Al doilea volum al anexelor Raportului final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România acoperă începutul perioadei în care Nicolae Ceauşescu s-a aflat la conducerea ţării. Cele 102 documente din intervalul martie 1965 – decembrie 1971 sunt, în marea lor majoritate, inedite. Am urmărit temele principale ale Raportului final, pentru a le ilustra cu exemple concrete şi a aduce un plus de informaţie. Astfel, cercetătorii sau persoanele interesate de aceste subiecte vor fi în măsură să facă un pas suplimentar în înţelegerea lor.
Volumul este centrat pe modul în care s-a realizat transferul puterii către noul prim-secretar, devenit de la Congresul al IX-lea secretar general; consolidarea acesteia prin cumul de funcţii şi de atribuţii şi marginalizarea eventualilor competitori, lichidarea moştenirii lui Gheorghiu-Dej şi, în cele din urmă, condamnarea perioadei precedente; instaurarea cultului personalităţii. O altă temă analizată este relaţia conducerii partidului şi a lui N. Ceauşescu personal cu organele de poliţie politică, Securitatea şi Miliţia, care se va încheia cu subordonarea acestora direct secretarului general.

     Multe dintre documentele prezentate permit stabilirea limitelor a ceea ce a fost definit drept liberalizarea regimului din anii 1960. În paralel cu reideologizarea treptată a sistemului – vizibilă în raporturile cu cultele, cultura, tineretul etc. – se înregistrează o consolidare a poziţiei partidului în toate domeniile, reactivarea şi întărirea rolului nomenclaturii şi activiştilor. Documentele demonstrează tendinţele de restalinizare a sistemului, evident anterioare vizitei în China şi Coreea de Nord din 1971, considerată în istoriografie ca fiind evenimentul declanşator – e suficient să amintim politica demografică, iniţiată din 1966.
Anul 1968 apare ca un moment-cheie nu numai în ceea ce priveşte raporturile româno-sovietice. Ceauşescu profită de poziţiile obţinute printr-o legitimare pe plan intern şi recunoaşterea pe plan extern pentru impunerea unei viziuni personale asupra politicii pe care vrea să o pună în aplicare. Din 1968 apar clar germenii sistemului pe care îl va dezvolta în deceniile următoare.” (Editorii)
Volumul a apărut sub egida Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România, cu sprijinul Fundaţiei „Konrad Adenauer”, Biroul din România, şi al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
Volumul este editat de Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu, Armand Goşu şi poate fi achiziţionat de pe site-ul Editurii Polirom, de unde am şi preluat informaţiile, şi unde cei interesaţi pot găsi mai multe detalii.
     Mai multe informaţii despre primul volum se gasesc pe site-ul Editurii Humanitas.

Un comentariu:

Timoteus spunea...

Mi-am cumparat cartea! 70 de lei!
dar, dupa cum banuiam e destul de “fusherita”….
am niste of-uri in ce priveste “lucratura” cartii!
1-multe din notele de subsol, privitoare la biografiile celor in fruntea conducerii, fac trimitere la volumul 1, unde se specifica la ce pagina se gasesc…. pai bine, bre coordonatorilor, incepeti o noua etapa a istorie comunismului, si ca sa o intelegem bine trebuie cum necum sa facem rost de volumul 1…care nu se mai gaseste pe piata!!! nu era mai simplu ca macar la oamenii mai importanti sa li se redea biografia si in vol.2? 10 pagini in plus la carte nu era sa pierdere!
2-dupa cum banuiam, notele sunt preluate din ekciclopedia mai sus pomenita, cea a Membrilor CC ai PCR…. si, spre disperarea mea (caci de 3 ani caut raspunsuri si nu le gasesc la nici un asa zis istoric ce dezbate aceste probleme), nu sunt poemenite functiile cele mai inalte ale celor mai importanti oameni in partid (de ex. , sa il luam pe Dascalescu…. i se pomeneste functia de secretar cu problemele organizatorice pe judetul Galati, dar cand se ajunge la functia de secretar CC, nu este trecuta responsabilitatea “cu pronlemele….”, ci se da simplu “secretar”….asta e fushereala…. si deci inca nu am primit raspunsurile pe care le caut nici in aceasta carte, desi speram enorm!!!!!!!!!)
3-apoi ma asteptam ca descrierea facuta pe coperta s a fie corecta…se spune ca in acest volum vom afla cum a ajuns Ceausescu prim-secretar al CC al PMR (atentie!-nu PCR..caci PCR a devenit la Congresul al IX-lea al PCR din 19-24 iulie 1965!)….si cand colo, acea stenograma a Plenarei CC al PMR din 22 martie 1965, cand s-a (re)format noul Secretariat CC, imediat dupa moartea lui Dej, nu este data!!!!!!!!!!!!!!!! inadmisibil! unde este concordanta cu descrierea produsului??????????
In rest, e bine ca macar am o parte din documentele perioadei descrise… decat nimic, e bun si asa rau…. pacat ca se putea mai bine…si va mai trebui sa steptam o vreme pana cand istoricii nostri vor fi mai profunzi in a prezenta adevaruruile si descoperirile lor!!!!!!!!
Si pacat ca nu se gaseste volumul 1….asa ramai cu jumatate de masura!!!!