StatCounter

sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Lista tristeţii (foşti deţinuţi politici care ne-au părăsit) - Aristide Ionescu


S-a născut la 7 decembrie 1921  în Ștefănești, Vâlcea. A absolvit facultatea de Horticultură și Academia de Studii Economice din București.
A fost arestat pentru prima dată în octombrie 1944, fiind închis la Râmnicu Vâlcea și Băile Olănești. În iarna aceluiași an a fost eliberat.
În iarna anului 1946 a condus o grupare anticomunistă, și a fost din nou arestat. A reușit să evadeze de la Horezu. Timp de doi ani a stat ascuns prin păduri, până în luna decembrie a anului 1948, când a fost din nou arestat, fiind însă eliberat la scurt timp din cauza unei încurcături de nume (Securitatea l-a încurcat cu un alt Ionescu).
După aceasta i-a sprijinit pe fugarii din Munții Arnota. În noaptea de 2 mai 1949 a fost arestat din nou și condamnat la 4 ani închisoare corecțională. A executat pedeapsa în închisorile Jilava, Pitești, Gherla și Craiova. A fost eliberat la 23 iulie 1953.
În închisoarea Gherla a cunoscut reeducarea violentă, fiind una dintre victimele lui Eugen Țurcanu.
După eliberare a fost urmărit de Securitate, până prin 1980. În casa natală a fost instalat sediul CAP-ului regional, motiv pentru care s-a mutat în Pitești.
În 2001 a inițiat simpozionul internațional „Experimentul Pitești - reeducarea prin tortură", în organizarea căruia s-a implicat până la ediția a XXII-a, desfășurată între 28-30 septembrie 2012. A fost vicepreședinte al Fundației „Memoria” și a publicat. A publicat cartea Dacă vine ora H pe cine putem conta. A se vedea o prezentare a acesteia făcută de Dan. C. Mihăilescu aici.
A decedat la 25 ianuarie 2013.
Prezentare realizată pe baza următoarelor surse: http://www.crestinortodox.ro/parinti/aristide-ionescu-126532.html; Alin Mureșan, Pitești. Cronica unei sinucideri asistate, Polirom, Iași, 2008, pp. 136-137; fișa matricolă penală din AANP.
Sursa foto: pagina de facebook a lui Remus Cârstea.

Niciun comentariu: