StatCounter

luni, 14 octombrie 2013

Vernisajul expoziției „Invazie 68 Praga. Josef Koudelka”




Joi, 17 octombrie, ora 19, Muzeul Național de Artă Contemporană, Anexa - et. 3, Calea Moșilor nr, 62-68 (lângă Piața Sfântu Gheorghe) - în prezența artistului (Josef Koudelka), va avea loc vernisajul expoziției „Invazie 68 Praga. Josef Koudelka”, dedicată memoriei lui Mihai Oroveanu.
„Cu o zi înainte ca trupele Pactului de la Varşovia, sub comandă sovietică, să invadeze Cehoslovacia, Josef Koudelka - pe atunci în vârstă de 30 de ani și renunțând la o carieră de succes în ingineria aeronautică - abia se întorsese din România, unde fotografiase comunități rome. În timpul celor șapte zile din august 1968, Koudelka a realizat o serie de fotografii pe care a reușit ulterior să le scoată din țară. Fotografiile lui au fost publicate de agenția Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaționale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără a menționa numele autorului.




În același an, Koudelka a primit un premiu important: Overseas Press Club i-a conferit „fotografului ceh anonim” medalia de aur Robert Capa. De-abia în 1984, după moartea tatălui, când amenințarea represaliilor împotriva familiei sale a dispărut, a recunoscut public pentru prima data că el este autorul instantaneelor.
Deşi nu mai lucrase până atunci pe evenimente de actualitate, fotografiile sale din timpul invaziei, realizate pe parcursul a celor mai dramatice 7 zile din acel august, au devenit un simbol al luptei pentru libertate şi sunt considerate astăzi lucrări clasice ale fotojurnalismului postbelic.
«Expoziția aceasta este despre invazia la care România – singura țară dintre țările semnatare ale Pactului de la Varșovia – a refuzat să participe. În plus, de România mă leagă și o amintire personală – am fost aici de multe ori și iubesc această țară.» Josef Koudelka
Expoziția este organizată de Centrul Ceh și Institutul Francez din România. Un album de fotografie cu titlul „Invazie 68 Praga” va fi publicat de Editura ART.
Co-organizatori: Magnum Photos Paris și Muzeul Național de Artă Contemporană.
Orar de vizitare: Marți - Duminică, între 11:00 și 19:00.
Intrare liberă.
Informații preluate de pe pagina de facebook a evenimentului.

Niciun comentariu: